Konst & Hantverk

Utbildningen med grundläggande kunskaper inom konsthantverk och bildkonst

Vad får du lära dig?

Du får öva ditt seende, ditt formtänkande och arbeta kreativt i många olika material: Silversmide, textil konst, trähantverk, keramik, korgflätning, smycken och plagg i återvunnet material, måleri, teckning, teatermask, kreativt skrivande och konsthistoria.

Du får under ett år lära dig många olika material, tekniker och tillvägagångssätt inom konsthantverket och samtidskonsten. Du får skapa självständigt, påbörja, genomföra och avsluta en konstnärlig process, med uppgifter och teman som inspiration. Gruppen följs åt under året i praktiska genomgångar, föreläsningar, utställningar och har ett kreativt utbyte. Lärarna är kunniga hantverkare och konstpedagoger.

Utbildningen ger möjlighet till ett utvecklande praktiskt arbete med konstarter och hantverk, med plats för nya idéer, experiment och kombination av olika material. Den fria konsten och det traditionsburna hantverket är ett gemensamt arbetsfält, fyllt av fantasi och strävan efter form, färg och uttryck, som varje människa har tillgång till. Öka ditt intresse för hela världens konstliv och konsthantverk, vår kulturskatt! Nu kan du börja lära dig ett flertal hantverk!

Kursinnehåll

Silversmide

Skapa smycken i blänkande silver. Såga, löd och hamra armband, ringar, örhängen, diadem, spännen. Stenar i skiftande färg och struktur möter silvrets metalliska glans. Skissa, arbeta i koncentration och hitta ditt personliga uttryck i silversmycken.

Måleri och Teckning

Måla och teckna naturen och iaktta landskapets många motiv och ljusets skiftningar. Teckna kroki och porträtt, måla stilleben och fantasifulla kompositioner. Tolka dina motiv i föreställande bilder eller i friare skapande med geometriska grundformer, ytor och mönster. Klipp och klistra collage. Lär av konsthistorien och se dagens aktuella konst på museer och gallerier.

Textil konst

Sy bilder och objekt för hand. Färga och klipp i återbrukade och nya tyger. Ylle, siden, linne, bomull, chiffong… Lär dig brodera med dekorativa stygn eller stora fria stygn med garn och broderitråd. Sy former och stoppa med fyllning. Gör applikation med tyg, pärlor och band. Inspireras av ursprungliga kulturer och traditioner och hitta nutidens uttryck.

Keramik

Knåda, forma och bygg med olika slags lera. Det kan bli en skål, en tekanna eller en fantasifull skulptur. Kavla, tumma, ringla, dreja, glasera, bränn. Pröva färgstark glasyr, ristade eller målade mönster och lerans naturliga brända yta i jordfärger.

Trähantverk

Slöjda i färskt virke med handverktyg. Använd yxa, spräckjärn, bandkniv, täljhäst, såg och borr. Handskas med trädstam, kärnved, ådring och kvisthål. Slöjda en personlig stol med flätad sits i snöre, i en beprövad metod som används över hela världen. En handgjord stol som är estetiskt tilltalande och skön att sitta på.

Korgflätning i pil

Fläta en korg i traditionell teknik i pil i rödbrunt, grått, grönt. Låg eller hög, liten eller stor, rund eller kantig.

Precious Trash Workshop

Skapa smycken, accessoarer och mindre plagg i återvunnet förpackningsmaterial och begagnade tyger, snören och trådar. Inspireras av nutida uttryck och traditionell folklore. Vik, fläta, trä, sy former och mönster. Arbetslust, återbruk och materialens olika karaktär leder fram till oväntade föremål och objekt.

Teatermask

Bygg teatermask/dansmask i papier maché i klassisk teknik. Börja med gipsavgjutning av ditt ansikte, modellera fram karaktär i plastelina, limma många lager papper och måla masken med färg. Dekorera med tyg, metall, naturmaterial.

Skapa med ord – kreativt skrivande

Utveckla ditt skrivande med överraskande, lättsamma och snabba skrivövningar som varvas med övningar för genomarbetad text. En kreativ skrivverkstad med fokus på dikt och berättande.

Konsthistoria

Att blicka tillbaka och samtidigt se sin egen tid. Få perspektiv på kulturen och konstens roll och betydelse i samhället. Till vardag och fest har människan alltid skapat. I riter, religioner och traditioner med olika estetiska ideal, filosofiska tankar och moral har konsten varit en tydlig markör och ett språk. Föreläsningar, bilder och studiebesök ger inspiration till konstnärligt arbete.

Allmän kurs

Du har också möjlighet att gå Allmän kurs med inriktning Konst & Hantverk. Då läser du förutom kursen Konst & Hantverk in de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet för högskolestudier. Mer information finns på allmän kurs.

Ansök här

Utbildningsansvarig

Åsa Lowden Kästel

Bildkonstnär och konstpedagog, utbildad på Nyckelviksskolan, Nordens folkhögskola Biskops Arnö och Konstfack. Bred konstnärlig verksamhet och lång pedagogisk erfarenhet.

Åsa undervisar i följande delkurser:

  • Måleri
  • Teckning
  • Textil konst
  • Teatermask
  • Konsthistoria

Gästlärare 2021/2022

Övrigt

Utbildningen är kostnadsfri. Det enda du betalar för är material och studieresor. Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.