Praktiskt Vårdinge by

Folkhögskolan

Skolan är belägen i natursköna Södermanland mellan lantliga Gnesta i väster, Trosas vackra skärgård i öster och kulturrika Järna i norr. Med en idyllisk placering precis intill den rena och djupa Långsjön finns även goda pendlingsmöjligheter till Stockholm. Folkhögskolan ligger på landet och ändå nära huvudstaden med allt vad den kan erbjuda.

I folkhögskolans närområde finns goda badmöjligheter, får som betar i hagarna, kanoter att tillgå och en promenadslinga på ca 3 km i den vackra sörmländska skogen. Folkhögskolan har förutom verkstäder, klassrum och ateljéer också ett internat för deltagarna.

Under skolåret har enskilda deltagare mindre utställningar i skolans galleri och utbildningarna ställer ut i matsal och entréhall efter varje avslutad period. Under läsåret bjuder folkhögskolan in allmänheten till öppna föredrag (bl.a har Sven-Eric Liedman, Sara Jervfors och Lars Ohly gästat skolan) och i december har folkhögskolan en välbesökt adventsmarknad där deltagarnas hantverk och konst står till försäljning. Folkhögskolans Öppet Hus under våren bjuder på utställningar, fika och matförsäljning, sång och musik. Kursdeltagarna på folkhögskolan arrangerar ofta ”Öppen scen” ett kulturforum där elever kan visa sin konst, berätta en historia, framföra ett musikaliskt stycke eller se en gripande dokumentärfilm. Konserter som är öppna för allmänheten arrangeras ibland, bl.a. har FestiByn och Stures Dansorkester fått Vårdinge att gunga. Folkhögskolan arrangerar också varje höst en konstnärlig ”temavecka” där en mångfald av konstnärer och hantverkare bjuds in för att inspirera kursdeltagare och övriga besökare genom att visa och berätta om sitt konstnärskap.

Vårdinge folkhögskola är inte bara en kreativ väg till högre studier utan även en unik plats där människor får friheten och utrymmet att växa, utvecklas och mötas.

Övriga verksamheter i Vårdinge By

Utöver folkhögskolan rymmer området flera andra arbetsplatser. Det finns LSS-gruppboende och daglig verksamhet för vuxna med funktionshinder. Stiftelsen Vårdinge By erbjuder uthyrningsmöjligheter till kortare kurser, uthyrning av konferenslokaler, medarbetarbostäder och har även ett vandrarhem som är öppet på sommaren. Ibland bjuder de olika verksamheterna på Vårdinge By tillsammans in allmänheten till valborgsfirande eller andra kulturella evenemang för både barn och vuxna.

Köket ”Svalins spis” på Vårdinge by drivs av Olof Sundfeldt. Maten är till stor del KRAV-märkt och vegetarisk. 

 

Folkhögskolans historia

På platsen har det funnits folkhögskola ända sedan 1950-talet i Stadsmissionens regi. I början på 1900-talet var lokalerna även hem för unga kvinnor som stod utan möjlighet att försörja sig på egen hand.
 Stadsmissionens folkhögskola lade ner sin verksamhet på Vårdinge 1991 och flyttade till Gröndal i Stockholm. Folkhögskolan startade som en ideell förening bildad av en grupp pedagogiskt, kulturellt och socialt engagerade personer med bakgrund i den Antroposofiska rörelsen. Huvudsyftet för föreningen var att starta en ny folkhögskola med inriktning på konst, konsthantverk och med en långsiktigt hållbar inriktning vad gäller vår gemensamma miljö.

Folkhögskolan skulle vara och vill fortsatt vara en plats där förutsättningarna skapas för ett fritt skapande kulturellt och socialt liv som ger mening och livsutrymme. En plats där respekten för människors lika värde, rättigheter och skyldigheter värderas högt och en plats där medvetenheten om den enskildes ansvar och möjligheter i relation till sina medmänniskor kan vara en kraft som smider i demokratins vapensmedja.

Under åren har folkhögskolan verkat som grund för många kulturarbetare och kreativa initiativ. Bland annat startade Clowner Utan Gränser sin utbildning här samt även Cirkus Cirkörs Cirkuspiloter och Slavateatern.

Kommunikationer

Sörmlands Länstrafiks buss 551 går ifrån Vårdinge hpl. Vårdingeskolan till Gnesta och till Vagnhärad. (www.lanstrafiken.se) I Gnesta finns pendeltåg till Stockholm och i Vagnhärad finns bussar till Södertälje samt till Stockholm. (www.sl.se) I både Gnesta och Vagnhärad finns SJ regionaltågsstationer.