person som odlar

Matens väg Distans

Matens väg distans – odling, förädling, engagemang

Matens väg distans är en ettårig halvtidsutbildning för dig som vill fördjupa ditt intresse för grönsaksodling och förädling, och söka sammanhang kring hållbar mat och omställning. Utgångspunkten är din egen plats – din trädgård eller odlingsmark och ditt kök, där du kan skörda och ta tillvara det du odlat. Du behöver ha grundläggande erfarenhet av ekologisk odling, vara bekväm i köket och intresserad av att tillsammans med andra utforska matens väg genom historien, förutsättningar för dagens livsmedelssystem och framtidens mat.

Bild på händer som skär tomater

UPPLÄGG

Varje vecka får du praktiska och teoretiska uppgifter via Google Classroom. Odlingsmomenten görs i din egen odling och redovisas med text och foto eller film. I köket arbetar du med förädling och till viss del matlagning, också det dokumenterat med text och foto. Under året lagar vi även mat tillsammans via skärm i cookalongs. För de teoretiska uppgifterna kring mat, omställning och hållbarhet bearbetar du innehållet i skriven text och samtal.

Vid fasta tider varje vecka* möts vi digitalt för gemensam diskussion med obligatorisk närvaro. Två digitala lördagsträffar hålls i mars och december. I juni ses vi fysiskt under en långhelg på skolan – dessa träffar är obligatoriska och avgörande för studiernas helhet. Under hösten gör du ett eget fördjupningsprojekt kopplat till din plats/verksamhet, som kan vara praktiskt eller teoretiskt och redovisas online.

INNEHÅLL

Odlingsuppgifterna följer säsongen – från växtföljd och planering, via vårbruk och sommarens skörd till höstens fokus på perenner, kompostering och vinterförberedelser. Kökets arbete handlar främst om att ta tillvara och förädla, men inkluderar även ekovegetarisk matlagning med teman som smak, vilda växter och bakning. De teoretiska studierna i matens väg tar avstamp i matens historia och berör hållbarhet, globala sammanhang, certifieringar, beredskap, rummet som aspekt av måltiden med mera. Vi utforskar tillsammans möjligheter till vidare engagemang för framtidens mat. 

SYFTE

Utbildningen syftar till att utforska olika aspekter av matens väg från jord till bord, vår tids viktiga omställning till hållbar mat, samt att vara en del av denna omställning. Året fungerar som ett kunskapsmässigt smörgåsbord där odling, förädling och engagemang för framtiden står i fokus. Kunskapssökande som förhållningssätt, samarbete och nätverk är viktiga ledord.

FÖRUTSÄTTNINGAR

Studierna bygger på aktivt deltagande. Du behöver vara självständig, ta egna initiativ och kunna avsätta tid motsvarande halvtid. Du behöver ha en öppen inställning till samarbeten. Du behöver delta ostört vid fasta mötestider och obligatoriska träffar. Utöver tillgång till odling och kök behöver du grundläggande datakunskaper, dator med stabil uppkoppling och möjlighet att bifoga foton till uppgifterna. Du behöver ha tillräckliga kunskaper i det svenska språket för att följa undervisningen, läsa facklitteratur och kommunicera i skrift. Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev, där du beskriver din odling, ditt kök och varför du vill gå kursen.

Lärare i ekologisk vegetarisk matlagning

UTBILDNINGSANSVARIGA

Torun Glader och Maria Svalin Sundfeldt

VIKTIGA TIDER OCH DATUM 

Obligatoriska helgträffar

Digital lördagsträff 21 mars

Helgträff på plats på Vårdinge 12-14 juni

Digital lördagsträff 5 december

Obligatoriska videomöten

*Information om tider uppdateras inom kort

ÖVRIGT

Utbildningen startar den 23 Februari 2026

Undervisningen är kostnadsfri. 

Du bekräftar din plats genom att betala in 500 kr på BG. Detta är en serviceavgift som täcker kostnader för olycksfallsförsäkring under skolåret på Vårdinge folkhögskola.

 

Materialkostnad 500kr/termin

Därutöver tillkommer kostnader för eget studiematerial, kurslitteratur, omkostnader kring helgträff på Vårdinge.

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.