Måleri & Skulptur 

En konstutbildning för dig som utforskar ditt konstnärskap

Det här är en grundläggande konstutbildning som riktar sig till dig som utforskar och vill utveckla ditt konstnärskap tillsammans med andra. Under ett helt år slussar vi dig mellan olika klassiska konstnärliga tekniker som du får möjlighet att utforska dig själv och ditt konstnärskap genom. Du får massvis med verktyg och kunskap för att kunna slipa just ditt konstnärskap. Vi arbetar individuellt men med gruppen som resurs där vi utbyter idéer, inspireras, peppar och samtalar om det konstnärliga arbetet. Med hjälp av gruppens kraft utforskar vi och lever med frågan vad är konst, vad är konst i samhället och vad är konst för mig. 

Du behöver inga förkunskaper men du behöver ett stort intresse för konst.

KOnststudiernas upplägg

Utbildningen kommer att växla mellan skulptur och måleriperioder. Under dessa block får du lära dig flera olika tekniker, du får lära känna flera material och sätt att måla och skulptera på, liksom öva på modellteckning, formtagning och bildkomposition. Du får en egen ateljéplats i någon av våra stora ateljésalar, som du även har tillgång till på kvällar och helger. Vi som är lärare på utbildningen är själva verksamma konstnärer och finns till hands hela dagarna för att stödja och peppa dig i din utveckling som konstnär.

Vilka kurser har Måleri & skulptur

Teckning: perspektiv, komposition, teckningstekniker, modellteckning.
Måleri: akvarell, akryl, tempera och oljefärg, färglära, grundering, materialkunskap och måleritekniker.
Skulptur: gipsgjutning, formtagning, modellering, grundläggande skulpturtekniker i lera, landart och assemblage.
Samtidskonst:  en praktikbaserad kurs kring samtida konstnärlig produktion, relationer och samtal.

landartkonst

Efter avslutad konstutbildning

Utbildningen ger inspiration och kunskaper för en fortsatt konstnärlig verksamhet. Genom övning och utforskande av flera olika konstnärliga praktiker får du större möjligheter att vara verksam inom många olika kreativa fält, oavsett om du vill söka högre konstnärlig utbildning, arbeta själv i en ateljé eller använda dina kunskaper inom en annan yrkeskategori.

Om du vill söka vidare till konstnärlig högre utbildning du får hjälp och stöd av lärare med din ansökan. De skolor som kursdeltagarna på Måleri och skulptur söker vidare till efter avslutad kurs är till exempel Konstfack, Kungliga konsthögskolan och Konstskolan Idun Lovén, Gerlesborg, Hantverkspedagog – Nyckelviksskolan, Bildlärarlinjen – Konstfack, Visuell gestaltning – Filmdesign.

 

bild på ateljé där folk jobbar

Allmän kurs

Du har också möjlighet att gå Allmän kurs med inriktning Måleri och skulptur. Då läser du, förutom kursen Måleri och skulptur in de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet för högskolestudier.. Mer information finns på allmän kurs.

Arbetsprover

(Arbetsprover är inte till för att bedöma skicklighet utan för att vi ska kunna skapa oss en bild av vad du som söker är intresserad av) Arbetsproverna är  2 teckningar, 2 målningar och 2 objekt/skulpturer som du laddar upp i din ansökan.

 Annika Sundin och Andreas Bagge

Utbildningsansvariga

Annika och Andreas är yrkesverksamma konstnärer och erfarna pedagoger som brinner för konsten.

Gästlärare 2022/23

Övrigt

Utbildningen är kostnadsfri. Det enda du betalar för är material och studieresor. Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.

Skolan tar ut en administrativ avgift på 500 kr/läsår som inte betalas tillbaka vid avhopp.

PERSON SOM ARBETAR MED ASSEMBLAGE