Sommarkurser på Vårdinge folkhögskola 2025

Ansökan till sommarkurser öppnar den 1 december.

Allmän information

Sommaren 2025 kan du välja mellan sommarkurserna: Experimentellt Akvarellmåleri, Silversmide, Keramik, Täljkurs och Nuno-tovning.

Tidpunkten är vecka 26, den 23 juni till den 27 juni. Anmälan till sommarkurserna öppnar den 1 december 2024. Anmäl dig senast 4 maj 2025.

Kostnader

  • 6650kr kr för kurs, material och helpension.
  • 4150kr kr för kurs, material, lunch och fika.
  • Vill man komma en dag tidigare kostar en natt 240kr.

Silversmide

Är du intresserad av silversmide och har idéer som du vill förverkliga? På våra silversmideskurser har du möjlighet att designa och skapa dina egna handgjorda smycken eller andra mindre föremål. På kursen skapar du smycken eller föremål efter egen design och när kursen är avslutad skall du ha fördjupat dina kunskaper om de olika praktiska momenten i silversmide. Ansökan till silversmideskursen är stängd.

Förkunskaper

Kursen passar både nybörjare och dig som redan har erfarenhet av silversmide.

Innehåll

Du kommer att lära dig grundläggande moment inom silversmide; som att såga, fila, löda samt forma och förflytta metallen.

Inom silversmidet arbetar vi med blandade grupper vilket innebär att du som redan har erfarenhet gör mer avancerade eller större föremål och kan arbeta med dekorationer i andra metaller eller med olika inlägg, exempelvis stenar.

Arbetet sker självständigt under ledarens handledning. En del i skapandeprocessen är att göra skisser och modeller. Du får gå igenom skissen med läraren som då kan se eventuella fallgropar och komma med förslag till lösningar.

Materialkostnad  tillkommer utöver kursavgiften.

Kursledare: Helena Westerdahl

Experimentellt akvarellmåleri

Välkommen till en veckas sommarkurs i experimentellt akvarellmåleri.

Kursen riktar sig både till dig som aldrig provat akvarell och vill lära dig grunderna i hur du kan arbeta, likväl till dig som har målat ett tag, men som kanske behöver ny inspiration, testa flera tekniker och göra en djupdykning i akvarellmåleriet.

En inspirerande sommarkurs för dig som äntligen vill prova och lära mer om akvarellmåleri och för dig som vill fördjupa och hitta nya infallsvinklar till ditt akvarellmåleri.

Kursinnehåll: 

Varje dag börjar med en kort introduktion av en teknik som du sedan får arbeta fritt med under personlig handledning. Du kommer att få lära dig många olika tekniker och hur man kan experimentera med dessa för att hitta ett motiv, eller hur man kan använda sig av dem när man målar av föremål eller natur. Du kommer att få lära dig hur man kan bygga upp en bild, testa olika kompositionstekniker och få grundläggande färglära. Hur kan vi medvetet använda färgerna för att förstärka det vi vill få fram? Motiven kan vara både föreställande och abstrakta utifrån ditt eget intresseområde. Vi tittar på akvarellbilder och analyserar hur de är uppbyggda. Du får också en introduktion till akvarellmåleriet i konsthistorien.

Vi arbetar i Vårdinge folkhögskolas härliga ateljéer och har tillgång till den omgivande naturen med trädgård, vatten, skogar och fårhagar. 

Du tar med penslar och akvarellfärger. I kursavgiften ingår akvarellpapper av studiekvalitet, pennor, tejp mm. Inför kursen får du tips och mer information av kursledaren.

Välkommen!

Kursledare: Karin Åström Bengtsson, illustratör och pedagog

Skapa ett nunotovat plagg.

 

Den mångtusenåriga tovningstekniken utvecklas med dem som utövar den och det är upp till varje hantverksutövare att skapa något högst personligt.  Att göra nytt av gammalt och att ta vara på vår ull är ett sätt att hedra ett kulturarv och förlänga livslängden på den textil vi har. Vi använder svensk Finull och tyger till att nunotova oss ett plagg utifrån de förutsättningar materialet bjuder. Tekniken att sammantova tyg och ull är en förvandlingsresa utan söm. Vi kommer bekanta oss med ullkunskap och teknik, tova provlappar, collage och beräkna krympmån innan vi planerar och genomför vår klädnad. Det är en fördel med viss erfarenhet av tovning och ihålig form.

Kursledare: Anna Gran, Filtmakare och konsthantverkare med mångårig erfarenhet av att tova med svensk ull för självhushållning, konstföremål och utsmyckning av officiella rum.

Sommarkurs i Keramiskt Hantverk –  Krukmakarknep,  Bruksgods och Traditionella Tekniker

Kursen riktar sig till dig som vill fördjupa dina kunskaper inom keramik med fokus på bruksgods och olika hantverkstekniker. Genom kursens intensiva upplägg får du möjlighet att lära dig praktiska knep samt hur du tillverkar egna verktyg för att anpassa ditt skapande. Vid veckans slut kommer du ha fått med dig värdefull kunskap kring funktion, form, och estetik och hur du själv kan utveckla din stil inom keramiskt hantverk.

Under veckan går vi igenom en rad tekniker, inklusive drejning, ringling och japanska metoder, samt hur de kan kombineras för att skapa unika uttryck. Kursen ger dig också en djupare förståelse för lera som material och dess egenskaper, vilket kommer hjälpa dig att stärka din praktiska skicklighet. Vi fokuserar på din personliga utveckling snarare än på att producera färdiga verk att ta hem. Glasering och bränning ingår inte.

Förkunskaper är fördelaktigt men inte ett måste. Teknikerna vi går igenom är verktyg för att hjälpa dig att utveckla din hantverksskicklighet.

Kursledare: Nike Kero

Nike Kero är verksam som konsthantverkare i Göteborg, där hon arbetar på KKV i Sockerbruket och undervisar inom keramiskt hantverk på flera platser i staden. Hennes arbete sträcker sig från skulpturala projekt till bruksgods inspirerade av östasiatiska hantverkstraditioner. Nike bränner huvudsakligen i reduktion med gas- eller vedugn och arbetar ofta med traditionella kinesiska och japanska glasyrer. 

https://www.instagram.com/nike_kero/

Tälj till kök och trädgård

Under fem sommardagar skapar vi vackra och personliga föremål till hem och trädgård. Vi täljer, sågar, hugger och borrar och lär oss att hantera skärande verktyg på ett säkert och ändamålsenligt sätt. Kursen ger dig bland annat djupare förståelse för trä som material och dess egenskaper i färskt samt torrt tillstånd, ytbehandling samt verktygsvård. Du som deltagare ges utlopp för kreativt skapande och får möjlighet att utveckla ditt personliga formspråk.
Inga förkunskaper krävs.
Kursledare: Simon Svennberg

Simon Svennberg är verksam slöjdare och slöjdlärare i Nyköpings kommun och har
tidigare arbetat som hemslöjdskonsulent i Kalmar län.

https://www.instagram.com/kulmedkniv/