Sommarkurser på Vårdinge folkhögskola 2023

Tack alla ni som kom till våra sommarkurser sommaren 2022. Nu planerar vi för sommarkurser 2023. Vi återkommer under hösten med vilka kurser vi ger sommaren 2023.

 

Sommarkurser 2022 blir vecka 26, 27 juni-1 juli 2022. Anmälan till sommarkurserna öppnar fredag den 29 oktober!

Kostnader

Alla kurser kostar 5900 kr för helpension. Väljer du att inte bo på skolan kostar det 3700 kr för dig som bara går kursen inklusive lunch och kaffe.

Om man vill kan man komma redan på söndag, då debiteras man för en extra natt som kostar 300krSilversmide

Silversmide

Är du intresserad av silversmide och har idéer som du vill förverkliga? På våra silversmideskurser har du möjlighet att designa och skapa dina egna handgjorda smycken eller andra mindre föremål. På kursen skapar du smycken eller föremål efter egen design och när kursen är avslutad skall du ha fördjupat dina kunskaper om de olika praktiska momenten i silversmide.

Förkunskaper

Kursen passar både nybörjare och dig som redan har erfarenhet av silversmide.

Innehåll

Du kommer att lära dig grundläggande moment inom silversmide; som att såga, fila, löda samt forma och förflytta metallen.

Inom silversmidet arbetar vi med blandade grupper vilket innebär att du som redan har erfarenhet gör mer avancerade eller större föremål och kan arbeta med dekorationer i andra metaller eller med olika inlägg, exempelvis stenar.

Arbetet sker självständigt under ledarens handledning. En del i skapandeprocessen är att göra skisser och modeller. Du får gå igenom skissen med läraren som då kan se eventuella fallgropar och komma med förslag till lösningar.

Materialkostnad  tillkommer utöver kursavgiften.

Kursledare: Helena Westerdahl

Tälj med yxa och kniv

Välkommen till en vecka fylld av skogsdoft, lekfullt skapande, vilsam närvaro och goda samtal, men framför allt ska vi med kniv och yxa i handen utforska olika träslag och former.

Förr var slöjdandet en livsnödvändighet, man tillverkade de föremål som var nödvändiga i dagliga livet, ofta med stor uppfinningsrikedom och handaskicklighet. I dag kan vi undra vad som händer, när ingen längre kan. I dagens samhälle har slöjdandet blivit ett sätt att ta ställning, att leva hållbart, att göra saker för hand och lösa problem av egen kraft. Det är roligt och man mår bra av att slöjda!

Slöjden börjar i skogen. Vi pratar om de olika träslagen, vad man kan använda dem till och vi hämtar material till vårt slöjdande. Sen börjar vi med täljandets grunder och en gemensam första uppgift, därifrån arbetar vi vidare utifrån era önskemål; vi täljer föremål i egen takt för hem och trädgård, lek eller utsmyckning.

Exempel på vad som är möjligt att göra under veckan är små burkar, skedar, smörknivar, spaljéer, blompinnar, eggskydd till din täljkniv, liten pall, leksaker mm.

Minimiålder för att delta på denna kurs är 16 år.

Kursledare: Mette Handler

skulptur med inriktning på formtagning

Du kommer att få lära dig grunderna i formtagning. Vi går igenom lämpliga material såsom lera, gips och alginat. Alginat är ett naturmaterial som är unikt i sin detaljåtergivning och lämpar sig för till exempel kroppsavgjutningar. På kursen kommer vi att utgå från vår egen kropp och göra avgjutningar av bland annat  fötter, händer och ansikten. Vi kommer även att gå ut i naturen och göra tryckavgjutningar i lera som vi sen gjuter i gips. Kursen fokuserar på att få igång en kreativ process och utveckla din konstnärliga talang. Kursen har en tydlig inriktning på formtagning och skulptur men kommer även innehålla presentationer av olika konstnärskap som som kan vara inspirerande.

Lokalen till denna kurs är ej handikappanpassad, hör av dig om du har frågor kring detta.

Kursledare: Andreas Bagge, skulptör utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Arbetar som konstnär och undervisar i måleri och skulptur.

 Ansök här

Har du frågor kontakta Åsa Molin eller Kerstin Burström på kontakt@vardinge.fhsk.se eller tel. 0158-23058

 

Följ oss gärna på Facebook eller Instagram