Sommarkurser på Vårdinge folkhögskola 2023

 Sommaren 2023 kan du välja mellan sommarkurserna: Akvarellmåleri, Silversmide, Tälj med yxa och kniv, Landart och Nuno-tovning.

Tidpunkten är vecka 26, den 26 juni till den 30 juni. Anmälan till sommarkurserna öppnar den 1 december.

Kostnader

  • 6 350 kr för kurs, material och helpension.
  • 3 850 kr för kurs, material, lunch och fika.
  • Vill man komma en dag tidigare kostar en natt 240kr.

Silversmide

Är du intresserad av silversmide och har idéer som du vill förverkliga? På våra silversmideskurser har du möjlighet att designa och skapa dina egna handgjorda smycken eller andra mindre föremål. På kursen skapar du smycken eller föremål efter egen design och när kursen är avslutad skall du ha fördjupat dina kunskaper om de olika praktiska momenten i silversmide.

Förkunskaper

Kursen passar både nybörjare och dig som redan har erfarenhet av silversmide.

Innehåll

Du kommer att lära dig grundläggande moment inom silversmide; som att såga, fila, löda samt forma och förflytta metallen.

Inom silversmidet arbetar vi med blandade grupper vilket innebär att du som redan har erfarenhet gör mer avancerade eller större föremål och kan arbeta med dekorationer i andra metaller eller med olika inlägg, exempelvis stenar.

Arbetet sker självständigt under ledarens handledning. En del i skapandeprocessen är att göra skisser och modeller. Du får gå igenom skissen med läraren som då kan se eventuella fallgropar och komma med förslag till lösningar.

Materialkostnad  tillkommer utöver kursavgiften.

Kursledare: Helena Westerdahl

Tälj med yxa och kniv

Välkommen till en vecka fylld av skogsdoft, lekfullt skapande, vilsam närvaro och goda samtal, men framför allt ska vi med kniv och yxa i handen utforska olika träslag och former.

Förr var slöjdandet en livsnödvändighet, man tillverkade de föremål som var nödvändiga i dagliga livet, ofta med stor uppfinningsrikedom och handaskicklighet. I dag kan vi undra vad som händer, när ingen längre kan. I dagens samhälle har slöjdandet blivit ett sätt att ta ställning, att leva hållbart, att göra saker för hand och lösa problem av egen kraft. Det är roligt och man mår bra av att slöjda!

Slöjden börjar i skogen. Vi pratar om de olika träslagen, vad man kan använda dem till och vi hämtar material till vårt slöjdande. Sen börjar vi med täljandets grunder och en gemensam första uppgift, därifrån arbetar vi vidare utifrån era önskemål; vi täljer föremål i egen takt för hem och trädgård, lek eller utsmyckning.

Exempel på vad som är möjligt att göra under veckan är små burkar, skedar, smörknivar, spaljéer, blompinnar, eggskydd till din täljkniv, liten pall, leksaker mm.

Minimiålder för att delta på denna kurs är 16 år.

Kursledare: Mette Handler

NUNOTOVA ETT PLAGG

Den mångtusenåriga tovningstekniken utvecklas med dem som utövar den och det är upp till varje hantverksutövare att skapa något högst personligt. Att skapa nytt av gammalt och att ta vara på vår ull är ett sätt att hedra ett kulturarv och förlänga livslängden på den textil vi har. Vi använder olika typer av svensk ull och uttjänta tyger till att nunotova oss ett valfritt plagg. Tekniken att sammantova tyg och ull bjuder på en förvandlingsresa utan söm. Vi kommer bekanta oss med ullkunskap och teknik, tova provlappar, collage och beräkna krympmån innan vi planerar och genomför vår klädnad.

Kursledare: Anna Gran, Filtmakare och konsthantverkare

MÅLA AKVARELL I NATUREN

Måla ute i det sörmländska landskapet med sommarblommor, fruktträd, åkrar, skog, sjö och klippor som motiv. Öva ditt seende och lär dig grunderna i akvarellmåleri. Iaktta former, färger, valörer och skapa bilder med penna och pensel på papper. Upptäck akvarellens färgrikedom, mångsidiga teknik och pigmentens olika karaktärer. Ge dig tid till koncentration och inlevelse. Prova olika sätt att måla färgstarkt med kontrast, subtilt i valörer, föreställande naturalistiskt eller friare. Hitta ditt eget uttryck i färgblandning, komposition, perspektiv, geometriska former och dekorativa mönster. Måla närbilder, detaljer och utsikter med vida vyer. Juniljuset öppnar dina ögon för naturens oslagbara mångfald av motiv, färger och nyanser. Genomgångar av akvarellteknik och färgövningar sker dagligen inomhus i en ateljé.

Förkunskaper

Kursen riktar sig till dig som just börjat måla och till dig som målat länge.

Innehåll

  • Vi samlas varje morgon för undervisning och inspiration inför dagen.
  • Vi lär oss om material, teknik, form, färger och pigment.
  • Vi arbetar individuellt utifrån gemensamma motiv och teman.
  • Vi ser tillsammans på våra verk och samtalar om bild, komposition och konst.

Du tar med pensel och akvarellfärger. Övrigt material såsom akvarellpapper, pennor, tejp mm. ingår i kursavgiften. Inför kursen får du tips och mer information av kursledaren.

Kursledare:

ÅSA LOWDEN KÄSTEL, bildkonstnär och konstpedagog.

Landart

Den här veckan är naturen vår ateljé och vår palett.

Inom begreppet Landart på den här kursen, arbetar vi med temporär eller förgänglig platsspecifik konst. Dvs vi hittar en eller flera platser i den vackra naturen runt Vårdinge och skapar konstverk och installationer på plats, av allt som naturen har att erbjuda: pinnar, löv, stenar, vass, träd, vind, vatten etc.

Du kommer att få utforska och samspela med naturens enorma rikedom som palett i ditt skapande.

Du kommer att få uppgifter och övningar som hjälper dig att komma in i ett upptäckande och ett kreativt skapande. För att fånga dina förgängliga upptäckter och konstverk, använder vi våra mobilkameror för dokumentation. (Detta är naturligtvis frivilligt). Jag kommer att hålla en enkel introduktion om hur du kan dokumentera och fotografera dina konstverk med mobiltelefon.

Under veckan kommer du bland annat att få prova på att gräva lera ur sjön, skulptera med den leran och torka den runt elden. Teckna med kol ur lägereldens aska. Varje morgon samlas vi runt elden nere vid sjön som ligger nära skolans internat.Du kommer att få öppna och vässa dina sinnen, hörsel, lukt, syn, smak och känsel med hjälp av skogsbadsliknande övningar.

På förmiddagen kommer du att få ”känna in” och hitta din egen plats i naturen där du får skapa din installation, din Landart.Vi ses igen på eftermiddagen runt elden för att berätta och reflektera kring våra upptäckter, utmaningar och lärdomar.

Jag kommer att visa inspirerande bilder och filmer av konstnärer som arbetar med Landart.

Vi kommer att vistas ute större delen av veckan så ta med dig kläder så du kan vara ute i alla väder. Vi ses runt elden!

Jag som kommer att vara din ”guide” under veckan heter Andreas Bagge och är konstnär. Arbetar delvis på Vårdinge Folkhögskola som utbildningsansvarig för Konst – Måleri- och Skulpturutbildningen och delvis som filmare, fotograf och Naturguide.

Ansök här

Har du frågor kontakta Åsa Molin eller Kerstin Burström på kontakt@vardinge.fhsk.se eller tel. 0158-23058

Följ oss gärna på Facebook eller Instagram