Sommarkurser på Vårdinge folkhögskola 2024

Allmän information

Sommaren 2024 kan du välja mellan sommarkurserna: Experimentellt Akvarellmåleri, Silversmide, Keramik-bild på lera och Nuno-tovning.

Tidpunkten är vecka 26, den 24 juni till den 28 juni. Anmälan till sommarkurserna öppnar den 1 december 2023. Anmäl dig senast 5 maj 2024.

Kostnader

  • 6 350 kr för kurs, material och helpension.
  • 3 850 kr för kurs, material, lunch och fika.
  • Vill man komma en dag tidigare kostar en natt 240kr.

Silversmide

Är du intresserad av silversmide och har idéer som du vill förverkliga? På våra silversmideskurser har du möjlighet att designa och skapa dina egna handgjorda smycken eller andra mindre föremål. På kursen skapar du smycken eller föremål efter egen design och när kursen är avslutad skall du ha fördjupat dina kunskaper om de olika praktiska momenten i silversmide. Ansökan till silversmideskursen är stängd.

Förkunskaper

Kursen passar både nybörjare och dig som redan har erfarenhet av silversmide.

Innehåll

Du kommer att lära dig grundläggande moment inom silversmide; som att såga, fila, löda samt forma och förflytta metallen.

Inom silversmidet arbetar vi med blandade grupper vilket innebär att du som redan har erfarenhet gör mer avancerade eller större föremål och kan arbeta med dekorationer i andra metaller eller med olika inlägg, exempelvis stenar.

Arbetet sker självständigt under ledarens handledning. En del i skapandeprocessen är att göra skisser och modeller. Du får gå igenom skissen med läraren som då kan se eventuella fallgropar och komma med förslag till lösningar.

Materialkostnad  tillkommer utöver kursavgiften.

Kursledare: Helena Westerdahl

Experimentellt akvarellmåleri

Välkommen till en veckas sommarkurs i experimentellt akvarellmåleri.

 Kursen riktar sig både till dig som aldrig provat akvarell och vill lära dig grunderna i hur du kan arbeta, likväl till dig som har målat ett tag, men som kanske behöver ny inspiration, testa flera tekniker och göra en djupdykning i akvarellmåleriet.

En inspirerande sommarkurs för dig som äntligen vill prova och lära mer om akvarellmåleri och för dig som vill fördjupa och hitta nya infallsvinklar till ditt akvarellmåleri.

Kursinnehåll: 

Varje dag börjar med en kort introduktion av en teknik som du sedan får arbeta fritt med under personlig handledning. Du kommer att få lära dig många olika tekniker och hur man kan experimentera med dessa för att hitta ett motiv, eller hur man kan använda sig av dem när man målar av föremål eller natur. Du kommer att få lära dig hur man kan bygga upp en bild, testa olika kompositionstekniker och få grundläggande färglära. Hur kan vi medvetet använda färgerna för att förstärka det vi vill få fram? Motiven kan vara både föreställande och abstrakta utifrån ditt eget intresseområde. Vi tittar på akvarellbilder och analyserar hur de är uppbyggda. Du får också en introduktion till akvarellmåleriet i konsthistorien.

Vi arbetar i Vårdinge folkhögskolas härliga ateljéer och har tillgång till den omgivande naturen med trädgård, vatten, skogar och fårhagar. 

Du tar med pensel och akvarellfärger. Övrigt material såsom akvarellpapper, pennor, tejp mm. ingår i kursavgiften. Inför kursen får du tips och mer information av kursledaren.

Välkommen!

Kursledare: Karin Åström Bengtsson, illustratör och pedagog

NUNOTOVA ETT PLAGG

Den mångtusenåriga tovningstekniken utvecklas med dem som utövar den och det är upp till varje hantverksutövare att skapa något högst personligt. Att skapa nytt av gammalt och att ta vara på vår ull är ett sätt att hedra ett kulturarv och förlänga livslängden på den textil vi har.

Vi använder olika typer av svensk ull och uttjänta tyger till att nunotova oss ett valfritt plagg. Tekniken att sammantova tyg och ull bjuder på en förvandlingsresa utan söm. Vi kommer bekanta oss med ullkunskap och teknik, tova provlappar, collage och beräkna krympmån innan vi planerar och genomför vår klädnad.

Kursledare: Anna Gran, Filtmakare och konsthantverkare

Keramik-Bild på lera

Är du intresserad av bild och av lera? Då är detta en sommarkurs för dig. 

Lär dig enkla trycktekniker för att skapa bilder på lera. Med inspiration från naturen gör vi under en vecka bilder på Kakelplattor. Plattorna tillverkar du själv under kursen. I slutet av veckan bränns dina alster så att du kan ta med dem hem. Många olika tekniker för att måla, göra avtryck och teckna på kakelplattorna kommer att läras ut, och du kommer även att kunna uppfinna egna varianter av teknikerna som pedagogen lär ut.

Varje morgon introduceras en ny teknik så att du kommer att få en rik repertoar av kunskaper som du kan kombinera och bygga på varandra.

Vid kursens avslut får du med dig ett kompendium på vad ni har gjort och hur det görs så att du själv kan fortsätta arbeta med teknikerna.

Du behöver inga förkunskaper för att gå denna sommarkurs, bara intresse. Denna kurs ger inspiration och experimentlust för nybörjare såväl för dig som är mer erfaren keramiker. 

Åsa Jacobsson är en kunnig och erfaren keramiker och pedagog som jobbar väldigt experimentellt.