EKO-VEGETARISKT KÖK – MED FOKUS PÅ MATLAGNING OCH MÅLTID
Halvtidsutbildningen Eko-vegetariskt* kök distans riktar sig till dig som vill utforska ditt intresse för matlagningens och måltidens möjligheter. Genom sin bredd kan utbildningen passa både dig som vill utforska en hållbar matlagning i din vardag och dig som redan arbetar med mat och vill fördjupa dina kunskaper inom det ekologiska, vegetariska köket. Utbildningen kan också passa dig som söker underlag för vidare studier, entreprenörskap eller annat engagemang för framtidens mat. I praktik och teori utforskar vi frågor runt mat och hållbarhet – från myllan, via förädlingsprocesserna till gemenskapen runt matbordet och tillbaka igen.
Upplägg
Varje vecka får du praktik- och teoriuppgifter som lämnas ut och skickas in via Google classroom. Köksuppgifterna är delvis planerade för att kunna ingå i din egen veckomatsedel och matbudget. Du förädlar och lagar maten hemma i ditt eget kök och uppgifterna redovisas skriftligt och med foton, delvis som sidor i en kokbok. Teoriuppgifternas material bearbetar du i skriven text.
En fast tid varje vecka möter du kurskamrater och lärare i en gemensam diskussion med obligatorisk närvaro. Obligatoriska helgträffar genomförs under läsåret, i september möts vi online under en hel helg, under en lördag i november och en lördag i mars ses vi för digitala dagträffar. I januari ses vi under en långhelg på plats på skolan. Dessa helgträffar är obligatoriska och en förutsättning för att kunna fullfölja studierna under läsåret.
Under vårterminen genomför du som en del av utbildningen ett eget fördjupningsprojekt inom ett valfritt område. Fördjupningsprojektet kan vara praktiskt och/eller teoretiskt och redovisas online i maj.
INNEHÅLL
Köksuppgifterna har en bas i matlagning efter säsong. Förädling, fermenteringar, kalla rätter, bakning, festmat, vinterns robusta rätter, smaker, matlagning med ogräs och vilda växter är exempel på innehållet i köksuppgifterna under året. Läsårets teoretiska studier tar avstamp i matens historia och berör hållbarhetsfrågor, livsmedelssystem, globala sammanhang med mera. Du får inblickar i områden som matfoto, rummet som aspekt av måltiden, relationsmat, certifieringar, grundläggande näringslära, med mera. Vi utforskar tillsammans möjligheter till vidare engagemang för framtidens mat.
SYFTEN
Utbildningen syftar till att undersöka och utforska det som hör köket till och vår tids viktiga omställning till ekologisk och mer vegetabilisk mat, samt att vara en del av denna omställning. Läsårets teman kan liknas vid ett smörgåsbord av olika områden med fokus på matlagning, hållbarhetsfrågor och måltidens gemenskap. Kunskapssökande som förhållningssätt, samarbete och nätverk är viktiga ledord.
FÖRUTSÄTTNINGAR
Utbildningen bygger på ditt aktiva deltagande och bidrag till det gemensamma. Studierna på distans kräver ett stort mått av självdisciplin, förmåga att ta egna initiativ och att arbeta självständigt. Grupparbeten och diskussioner ingår självklart i folkhögskolestudier – också på distans. Du behöver ha en öppen inställning till samarbeten. Du behöver kunna avsätta tid motsvarande halvtid för studierna, med matlagningen inräknad. Du behöver närvara och delta ostört vid den fasta mötestiden varje vecka och de obligatoriska helgträffarna. Du behöver ha tillgång till ett hemmakök med standardutrustning, dator med stabil uppkoppling och möjlighet att bifoga foton till uppgifterna. Du behöver ha tillräckliga kunskaper i det svenska språket för att kunna följa undervisningen, läsa facklitteratur, förstå instruktioner och kommunicera i skrift. Du behöver också ha tillräckliga datakunskaper för distansstudier, som till exempel att ladda ner program, delta i videomöten, chattar, infoga bilder och arbeta med text i Google dokument.
Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev, där du berättar om dig själv, ditt intresse för mat och varför du vill gå kursen.
*lakto/ovo-vegetariskt och helvegetariskt
Titta på vårt filmbibliotek om utbildningen här!
Utbildningsansvarig
Maria Svalin Sundfeldt är kulturpedagog som drivit restaurang i många år.
VIKTIGA TIDER OCH DATUM 2025/2026
Obligatoriska helgträffar
Digital helgträff 19 – 21 september
Digital dagträff lördag 8 november
Långhelg på plats på Vårdinge 8 – 11 januari
Digital dagträff lördag 7 mars
Obligatoriska videomöten från vecka 36
Onsdagar 16:30 – 18:00
ÖVRIGT
Undervisningen är kostnadsfri.
Du bekräftar din plats genom att betala in 500 kr på BG. Detta är en serviceavgift som täcker kostnader för olycksfallsförsäkring under skolåret på Vårdinge folkhögskola.
Materialkostnad 500kr/termin
Därutöver tillkommer kostnader för eget studiematerial, kurslitteratur, omkostnader kring helgträff på Vårdinge.
Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.