Här hittar du praktisk information inför skolstarten

Inför skolstart

Inför skolstart höstterminen 2024

Du kommer att få ett välkomstbrev ca en månad innan kursstart.

Upprop äger rum kl. 8.30 den 26 augusti. (skyltar som visar vart du ska kommer att finns på skolans område). Om du ska bo på internatet ska du komma under söndagen den 25 augusti mellan klockan 12.00-17.00 för att träffa husmor och få nyckel till ditt rum. Om du blir försenad kontakta husmor på telefon 070-5917865.

Kurstider till CSN

Höstterminens tider är 26/8 – 20/12 2024

Vårterminens tider 6/1 – 6/6 2025

Ekologisk odling – Trädgård och Hantverk och Allmän kurs Ekologisk odling trädgård och hantverk 2024

Du kommer att få ett välkomstbrev ca en månad innan kursstart.

Upprop är måndagen den 19 februari 2024 klockan 9.00 i matsalen.

Skolan serverar välkomstfrukost från kl. 8.30.

Om du ska bo på internatet ska du komma söndag 18/2 mellan klockan 10-14 för att träffa husmor och få nyckel till ditt rum. Om du blir försenad kontakta husmor på telefon 070-7505244.

Kurstider till CSN

Vårterminens tider är: 19/2 – 28/6 2024

Höstterminens tider är: 29/7 – 20/12 2024

CSN och Allmän kurs

Om du ska gå Allmän kurs Trädgård och Hantverk och söker CSN bidrag/lån ska du välja Allmän kurs Trädgård och Hantverk som kursval hos CSN.

Inför skolstart Ekologisk odling distans 2024

Du kommer att få ett välkomstbrev ca en månad innan kursstart.

Kursen startar den 26 februari 2024

Kurstider till CSN

Vårterminens tider: är 26/2 – 28/6 2024

Höstterminens tider: är 29/7 – 20/12 2024

 

Övrig information för samtliga kurser

Kommunikationer: Pendel ifrån Stockholms central med byte i Södertälje Hamn mot Gnesta. I Gnesta vidare med buss LT 551 från Gnesta. Gå av på hållplats Vårdingeskolan
På SL:s webbplats hittar du information om pendeltåg och bussar. » SL – lokaltrafiken
Här hittar du information om bussarna till och från Vårdinge by. » Länstrafiken i Sörmland

Skoldagen: Skoldagen börjar halv nio. På fredag slutar alla efter lunch.

Maten: På Vårdinge folkhögskola är den obligatoriska lunchen den stund på dagen då alla deltagare och medarbetare möts och äter tillsammans. Rätt till lunchavdrag har man endast efter fem dagars sammanhängande sjukfrånvaro i följd. Vi ser det som en viktig del av skoldagen och vi ser fram emot en trevlig samvaro under måltiden. Svalins Spis heter restaurangen på vår skola och vi är väldigt stolta över deras goda mat. De serverar vegetarisk, vegansk och till största delen ekologisk kost. Om du har speciella behov som gäller din kost så får du gärna kontakta köket om detta i förväg. Du betalar 90 kronor per skoldag för vegetarisk lunch med kaffe/te efter maten och förmiddagsfika.

Internatet: Inackorderingsdeltagare lagar själva sin mat till frukost, kvällsmat och helger. Närmaste mataffär finns i Gnesta eller Vagnhärad och båda orterna ligger cirka 1 mil från skolan. OBS! Ta med mat till den första dagen eftersom mataffären ligger 1 mil från skolan. Eftersom rumsfördelningen görs klar först sista veckan innan skolstart så debiteras alla för ett mellanstort rum. Ni som senare får ett mindre eller större rum kommer att få en korrigerad faktura då den slutliga rumsfördelningen är gjord.

Rummen är enkelt möblerade med säng, garderob, skrivbord och stol. I vissa rum finns byrå, bokhylla och fåtölj. Ta därför med dig eget sänglinne, handdukar, kudde, täcke, gardiner och kanske en matta. Du kan låna täcke, kudde och gardiner av husmor (skador avräknas mot depositionen).
I övrigt rekommenderar vi dig att, förutom personliga saker, till exempel ta med regnkläder, musikinstrument, varma tröjor, kraftiga skor, väckarklocka och gärna en cykel.

På Vårdinge folkhögskola bor deltagarna tillsammans i villor med sju enkelrum och gemensamt kök och vardagsrum i varje hus eller på ett större gemensamt internatboende, Solåker, där rummen ligger i korridorer. På Solåker finns gemensamma kök med matplatser, duschrum och toaletter. Husdjur är tyvärr inte tillåtna i internat eller skollokaler eftersom vi har deltagare med allergier. På internatet hjälps alla åt med att skapa en trivsam och hänsynsfull stämning.

Depositionsavgift: Till dig som får rum på internatet kommer vi att skicka information om avgiften. Depositionen måste vara oss tillhanda enligt informationen, annars går rummet vidare till annan sökande.
I depositionsavgiften ingår utlämnandet av nyckel till ditt rum, men också en summa avsedd att användas av hyresvärden om ditt rum eller de gemensamma utrymmena skadats och det till exempel måste målas om eller om rummet inte slutstädats när du flyttar efter skolårets slut. Är allt i sin ordning återbetalas hela summan. Slutbesiktning sker i samband med skolavslutningen.

Betalning: Betala alltid i förskott. Du betalar månadsavgift via bankgiro 5677-1223.

Husmor Bodil Ejdeskog: Husmor kommer att ha husmöten i varje hus  under de två första veckorna på terminen. Då finns tid för information om ordningsfrågor och rutiner för t.ex  städning, sophantering. Husmor kommer under läsåret finnas till hands för er, då frågor kring boendet dyker upp. Om du redan innan din ankomst till skolan har några frågor kring boendet är du välkommen att maila husmor@vardingeby.se

Skolans kontor: Undrar du över något så kontakta skolan. E-post: kontakt@vardinge.fhsk.se Telefonummer: 0158-230 58.

Försäkring: Under läsåret har du som deltagare olycksfallsförsäkring under skoltid och skolresor inom Sverige. Om du bor på internatet måste du ha en egen hemförsäkring.

Lov 2023/2024

Höstlov v. 44
Jullov v. 52 och 1
Sportlov v. 9 (Ej Trädgård och Hantverk)
Påsklov  v.14

Lov 2024/2025

Höstlov v. 44
Jullov v. 52 och 1
Sportlov v. 9 (Ej Trädgård och Hantverk)
Påsklov  v.16

Mobil täckning: Skolan har stadsnät. Vi rekommenderar Telenor eller 3G för bästa mobiltäckning.

Bostäder utanför skolan: Om du vill söka bostad utanför skolan så kan du kontakta nedanstående hyresvärdar.
Gnesta tel 0158-36820, www.gnestahem.se
Järna och Mölnbo tel 08-55029700, www.telge.se
Vagnhärad tel 0156-53330, www.trobo.se

Varmt välkomna!