Keramikutbildning – Keramiken ger dig möjlighet att utvecklas både som människa och konstnär, 1-2 år

Med utgångspunkt i leran utforskar vi under två arbetsintensiva år tillsammans vår kreativitet och problemlösningsförmåga. Keramikområdet är idag ett brett och aktivt fält med möjlighet till ett yrkesliv inom formgivning, konst eller studiokeramik.

Vad får du lära dig?

Keramik på Vårdinge folkhögskola är en grundläggande utbildning som förser dig med en gedigen kunskap inom området keramiskt konsthantverk. Under det första året ges en överblick över olika tekniker, material och arbetssätt, medan det andra året ger möjlighet till självvald fördjupning. Utbildningen har stor bredd och vi arbetar med allt från porslinskoppar till skulpturer i lergods.

Under det första året provar vi på olika sätt att forma leran som ringling, kavling, drejning och modellering. Du kommer också arbeta med lerans yta genom engobering och glasering, som ger färg och struktur, samt pröva på olika bränningsmetoder som till exempel raku och vedbränning. Vi uppmuntrar till egna experiment i utforskandet av keramikens fantastiska möjligheter. Arbetet är tematiskt upplagt och samtidigt som du som deltagare övar upp dina hantverkskunskaper påbörjas sökandet efter ett eget form- och bildspråk.

Under det andra året börjar du öva upp din förmåga att arbeta processinriktat och driva ett projekt från idé till färdigt resultat. Här har du möjlighet att fördjupa dig inom de tekniker och områden som intresserar dig mest, men utbildningen kompletteras också med nya moment som till exempel screentryck och produktfotografering. Du utvecklas i dialog med dina kurskamrater och handledare.

Utbildningen innehåller dessutom grundläggande teckning och skissteknik, samt en orientering inom det keramiska områdets samtid och historia.

Var arbetar vi?

Keramikverkstaden är ett ljust och luftigt rum, där du som deltagare har din egen arbetsplats. Lokalerna är välutrustade och ändamålsenliga och förutom verkstaden finns ugnsrum och glasyrrum samt studiehörna. Du har tillgång till verkstaden även kvällar och helger. Vi använder också ett naturskönt utomhusområde med vedeldade ugnar för raku, saltbränning och svartbränning.

Skolan ligger ute på landet med närhet till skog och sjö och vi skapar under en skulpturperiod i egen lera uppgrävd på platsen. Samtidigt har vi nära till storstadens puls och låter oss gärna inspireras av besök på museer och gallerier eller hos yrkesverksamma keramiker i deras verkstäder. Under vårterminen gör vi en studieresa inom Sverige eller utomlands.

 

Före och efter

Du behöver inga särskilda förkunskaper för att gå keramikutbildningen. Det viktigaste är ditt engagemang och ditt intresse för området.

Efter två år på keramikutbildningen är du väl förberedd för att starta en egen verkstad eller fortsätta med andra studier inom formområdet. Flera av våra tidigare kursdeltagare har gått vidare till keramikutbildningar på högskolenivå. Utbildningen kan också fungera som ett komplement för exempelvis blivande bildlärare, fritidsledare eller arbetsterapeuter med ett specialintresse för keramik.

De utbildningar som deltagarna söker vidare till efter avslutad utbildning är till exempel Keramik och Glas på Konstfack, Keramik på HDK, Bergens konsthögskola, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

Allmän Kurs

Du kan även välja att gå Allmän kurs med Keramik som inriktning. Då läser du förutom utbildningen Keramik in de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet. Mer information finns på allmän kurs.

Till ansökan

Malin Grumstedt  och Åsa Jacobson

Utbildningsansvariga

Åsa och Malin är yrkesverksamma keramiker och erfarna pedagoger med stor passion för lerans uttrycksmöjligheter.

Gästlärare

Utbildningen får under läsåret också besök av ett flertal gästlärare, som alla är specialister inom sitt område.

Övrigt

Utbildningen är kostnadsfri. Det enda du betalar för är material, bränningar och studieresor. Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN

Keramikens facebooksida