
Matens väg – odling, förädling, engagemang
Vårdinge folkhögskola startar en ny distansutbildning i odling och mathantverk.
Vill du fördjupa dig i grönsaksodling, förädling och frågor kring mat och hållbarhet? Matens väg distans är en ettårig halvtidsutbildning där du utgår från din egen odling, ditt eget kök och din vilja att utforska vidare engagemang för framtidens mat.
Utbildningen vänder sig till dig som har grundläggande erfarenhet av ekologisk odling, är bekväm med matlagning och intresserad av att tillsammans med andra fördjupa dig i frågor kring hållbarhet, beredskap och omställning. Studierna sker digitalt, med gemensamma träffar och ett avslutande fördjupningsprojekt.
Utbildningens teman och innehåll följer odlingsåret. Praktiskt arbetar vi med odling och matlagning. Genom teoretiska studier utforskar vi matens väg genom historien, förutsättningar för dagens livsmedelssystem och framtidens mat.
Ansökan till utbildningen öppnar den 28 juli och kursstart är den 23 februari 2026.