Inför skolstart Trädgård och Hantverk 2019

Här hittar du praktisk information inför kursstarten

Du kommer att få ett välkomstbrev någon vecka innan kursstart.

Om du ska bo på internatet bör du komma söndag innan skolstart för att du ska få träffa husmor och få nyckel till ditt rum. Om du blir försenad kontakta husmor på telefon 0158-23080.

Kurstider till CSN

Vårterminens tider är: 18/2 – 28/6 2019

Höstterminens tider är: 29/7 – 20/12 2019

CSN och Allmän kurs

Om du ska gå Allmän kurs Trädgård och Hantverk och söker CSN bidrag/lån ska du välja Allmän kurs Trädgård och Hantverksom kursval hos CSN.

Kommunikationer

Pendel ifrån Stockholms central med byte i Södertälje Hamn mot Gnesta. I Gnesta vidare med buss LT 551 från Gnesta. Gå av på hållplats Vårdingeskolan
» SL – lokaltrafiken 
På SL:s webbplats hittar du information om pendeltåg och bussar.
» Länstrafiken i Sörmland 
Här hittar du information om bussarna till och från Vårdinge by.

Skoldagen

Skoldagen börjar kl. 8.15. Övriga skoltider kan skilja något på de olika linjerna. På fredag slutar alla efter lunch.

Maten

På folkhögskolan Vårdinge by är den obligatoriska lunchen den stund på dagen då alla kursdeltagare och medarbetare möts och äter tillsammans. Vi ser det som en viktig del av skoldagen och vi ser fram emot en trevlig samvaro under måltiden. Svalins Spis heter restaurangen på vår skola och vi är väldigt stolta över deras goda mat. De serverar vegetarisk och till stor del ekologisk kost. Om du har speciella behov som gäller din kost så får du gärna kontakta köket om detta i förväg. Du betalar 70 kronor per skoldag för vegetarisk lunch med kaffe/te efter maten.

svalins spis 2

Internatet

Inackorderingselever lagar själva sin mat till frukost, kvällsmat och helger. Närmaste mataffär finns i Gnesta eller Vagnhärad och båda orterna ligger cirka 1 mil från skolan. OBS! Ta med mat till den första dagen eftersom mataffären ligger 1 mil från skolan.

Ditt rum

Depositionsavgift: Till dig som vill hyra ett rum på skolan kommer vi att skicka ett förhandsbesked att ett rum är reserverat för dig. För att bekräfta att du vill ha det reserverade rummet måste du betala in depositionsavgift på 1000 kronor på bankgiro 5677-1223

internatet rum

Hyreskontrakt och hyresvillkor finns på ditt rum, fyll i det och lämna kopian till husmor så fort som möjligt efter ankomst. Eftersom rumsfördelningen görs klar först sista veckan innan skolstart så debiteras alla för ett mellanstort rum. Ni som senare får ett mindre eller större rum kommer att få en korrigerad faktura då den slutliga rumsfördelningen är gjord.

Rummen är enkelt möblerade med säng, garderob, skrivbord och stol. I vissa rum finns byrå, bokhylla och fåtölj. Ta därför med dig eget sänglinne, handdukar, kudde, täcke, gardiner och kanske en matta. Du kan låna täcke, kudde och gardiner av husmor (skador avräknas mot depositionen).
I övrigt rekommenderar vi dig att, förutom personliga saker, till exempel ta med regnkläder, musikinstrument, varma tröjor, kraftiga skor, väckarklocka och cykel.

På Vårdinge By folkhögskola bor kursdeltagarna tillsammans i villor med sju enkelrum och gemensamt kök och vardagsrum i varje hus. På Tallås eller Solåker ligger rummen i rad utmed en korridor och i de husen finns de små och stora rum som vi erbjuder. På Tallås och Solåker finns två gemensamma kök med matplatser, duschrum och toaletter. Husdjur är tyvärr inte tillåtna i internat eller skollokaler eftersom vi har deltagare med allergier. På internatet hjälps alla åt med att skapa en trivsam och hänsynsfull stämning.

internatet

Depositionsavgift

I depositionsavgiften ingår utlämnandet av nyckel till ditt rum, men också en summa avsedd att användas av hyresvärden om ditt rum eller de gemensamma utrymmena skadats och det till exempel måste målas om eller om rummet inte slutstädats när du flyttar efter skolårets slut. Är allt i sin ordning återbetalas hela summan. Slutbesiktning sker ca 1 vecka innan skolavslutningen. Depositionen måste vara oss tillhanda enligt överenskommelse med kontoret.

Betalning

Du kan betala via bankgiro 5677-1223 eller kontant/med bankkort direkt till skolans kontor.

Betala alltid i förskott.

Husmor Remka Karaahmetovic

Husmor kommer att ha husmöten i varje hus  under de två första veckorna på terminen. Då finns tid för information om ordningsfrågor och rutiner för t.ex  städning, sophantering. Husmor kommer under läsåret finnas till hands för er, då frågor kring boendet dyker upp. Om du redan innan din ankomst till skolan har några frågor kring boendet är du välkommen att maila husmor@vardingeby.se

husmor

Husmor och vaktmästare:  Remka Karaahmetovic, Tommy Johansson och Daniel Andersson

Skolans kontor

Undrar du över något så kontakta skolan gärna på förmiddagar mellan kl. 08.00-12.00. Telefonummer: 0158-230 58. Eller e-post kontakt@vardinge.fhsk.se

Försäkring

Under läsåret har du som kursdeltagare olycksfallsförsäkring under skoltid och skolresor inom Sverige. Om du bor på internatet ordnar du en egen hemförsäkring.

Lov 2019

Höstlov v. 44
Påsklov v. 14

Mobil täckning

Skolan har fiber. Vi rekommenderar Telenor eller 3G för bästa täckning.

Bostäder utanför skolan

Om du vill söka bostad utanför skolan så kan du kontakta nedanstående hyresvärdar.
I Gnesta tel 0158-36820, www.gnestahem.se
i Järna och Mölnbo tel 08-55029700, www.telge.se
I Vagnhärad tel 0156-53330, www.trobo.se

Varmt välkomna!