Sommarkurser på Vårdinge by folkhögskola 2021

Sommarkurser 2021

Vi planerar att kunna genomföra sommarkurser 2021. Med tanke på pågående pandemi följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och sommarkurserna kan komma att ställas in.

Dessa kurser erbjuder vi:

Experimentellt Akvarellmåleri

Tälj med yxa och kniv

Silversmide

Skulptur med inriktning formtagning

Kostnader

Material, lunch och kaffe kostar 3 400 kr.

Helpension och material kostar 5 600 kr.

Materialkostnad ingår i kursavgiften. För kursen i Silversmide tillkommer extra materialavgift.

För er som kommer redan på söndag kväll debiteras en extra natt för 240 kr.

För er som väljer slutstädning av rummet debiteras 200 kr extra.

När

Sommarkurserna är vecka 26.

Experimentellt akvarellmåleri

Välkommen till en veckas sommarkurs i experimentellt akvarellmåleri. Kursen riktar sig både till dig som aldrig provat akvarell och vill lära dig grunderna i hur du kan arbeta, likväl till dig som har målat ett tag, men som kanske behöver ny inspiration, testa flera tekniker och göra en djupdykning i akvarellmåleriets värld av möjligheter.

Kursinnehåll: Varje dag börjar med en kort introduktion av en teknik som du sedan får arbeta fritt med under personlig handledning. Du kommer att få lära dig många olika tekniker och hur man kan experimentera med dessa för att hitta ett motiv, eller hur man kan använda sig av dem när man målar av föremål eller natur. Du kommer att få lära dig hur man kan bygga upp en bild och testa olika kompositionstekniker. Motiven kan vara både föreställande och abstrakta utifrån ditt eget intresseområde. Vi tittar på akvarellbilder och analyserar hur de är uppbyggda.

Kursledare: Annika Sundin, konstlärare på Vårdinge by folkhögskola.

Silversmide

Är du intresserad av silversmide och har idéer som du vill förverkliga? På vår silversmideskurs har du möjlighet att designa och skapa dina egna handgjorda smycken eller andra mindre föremål. På kursen skapar du smycken eller föremål efter egen design och när kursen är avslutad skall du ha fördjupat dina kunskaper om de olika praktiska momenten i silversmide.

Förkunskaper
Kursen passar både nybörjare och dig som redan har erfarenhet av silversmide.

Innehåll
Du kommer att lära dig grundläggande moment inom silversmide; som att såga, fila, löda, samt forma och förflytta metallen så det i slutet av processen är ett färdigslipat föremål. Inom silversmidet arbetar vi med blandade grupper vilket innebär att du som redan har erfarenhet gör mer avancerade föremål.

Arbetet sker självständigt under ledarens handledning. En del i skapandeprocessen är att göra skisser och modeller. Du får gå igenom skissen med läraren som då kan se eventuella fallgropar och komma med förslag till lösningar.

Du kan förbereda kursen genom att införskaffa stenar samt göra skisser. Bra form på stenar är cabochonslipade stenar gärna med platt undersida för att lättare göra en fattning för stenen.

Materialkostnad  tillkommer utöver kursavgiften.

Kursledare: Helena Westerdahl, guld- och silversmed

Tälj med yxa och kniv

Välkommen till en vecka fylld av skogsdoft, där vi med kniv och yxa i hand utforskar olika träslag och former.

Förr var slöjdandet en livsnödvändighet, i dag kan vi undra vad som händer om ingen längre kan. Att tälja handlar om det helt grundläggande i umgänget med trä som material. Trä kan formas, men det måste ske på träets premisser. Och så handlar det om att göra, om att lära sig bemästra verktygen, om att ha roligt!

Slöjden börjar i skogen. Vi pratar om de olika träslagen, vad man kan använda dem till och vi hämtar material till vårt slöjdande. Sen börjar vi med täljandets grunder och därifrån arbetar vi vidare utifrån era önskemål. Vi täljer föremål i egen takt med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst i färskt virke. De som vill kan träna på att bryna sin kniv och skära enkel dekor.

Exempel på vad som är möjligt att göra under veckan: små burkar, små skålar, skedar, smörknivar, spaljéer, blompinnar, eggskydd till din täljkniv, leksaker mm.

Kursledare: Mette Handler, Slöjdare.

Skulptur med inriktning formtagning

Du kommer att få lära dig grunderna i formtagning. Vi går igenom lämpliga material såsom lera, gips och alginat. Alginat är ett naturmaterial som är unikt i sin detaljåtergivning och lämpar sig för till exempel kroppsavgjutningar. På kursen kommer vi att utgå från vår egen kropp och göra avgjutningar av bland annat  fötter, händer och ansikten. Vi kommer även att gå ut i naturen och göra tryckavgjutningar i lera som vi sen gjuter i gips. Kursen fokuserar på att få igång en kreativ process och utveckla din konstnärliga talang. Kursen har en tydlig inriktning på formtagning och skulptur men kommer även innehålla presentationer av olika konstnärskap som som kan vara inspirerande.

Lokalen till denna kurs är ej handikappanpassad, hör av dig om du har frågor kring detta.

Kursledare: Andreas Bagge, skulptör utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Arbetar som konstnär och undervisar i måleri och skulptur.

Ansökan har öppnat!

Har du frågor kontakta Åsa Molin eller Kerstin Burström på kontakt@vardinge.fhsk.se eller tel. 0158-23058

Hitta hit

Välkommen till Vårdinge by folkhögskola sommaren 2021

Följ oss gärna på Facebook eller Instagram