Sommarkurser på Vårdinge by folkhögskola 2019

 Välkommen till årets SOMMARKURSER 2019  på Vårdinge By Folkhögskola

Sommarkurserna är ett fint tillfälle att lära sig något nytt och utveckla sina kunskaper tillsammans med andra i en vacker lantlig miljö. Kurserna bedrivs i fina lokaler och det finns möjlighet att bo på platsen om man vill. Det vegetariska köket serverar frukost, lunch, middag och fika varje dag för den som vill bo med helpension. För den som inte bor på skolan serveras lunch och fika. På kvällarna kan man arbeta i ateljeérna, bada bastu, hyra kanoter, njuta av de vackra trädgårdarna eller ta ett dopp i sjön här bredvid. 

Sista ansökningsdatum 17 april.

Dessa sommarkurser håller vi i år:

Experimentellt Akvarellmåleri, 24 – 28 juni – fullbokad

Keramik – Form och dekor, 1 – 5 juli är dessvärre inställd på grund av för få anmälningar

Silversmide, 24 – 28 juni- fullbokad

Silversmide, 1 – 5 juli är dessvärre inställd på grund av för få anmälningar

Tälj med yxa och kniv, 24 – 28 juni- fullbokad

Drejkurs, 24 – 28 juni – fullbokad

Skulptur med inriktning formtagning, 24 – 28 juni- fullbokad

 

Kostnader

Helpension och grundmaterial kostar 5600 kr.

Lunch, kaffe och grundmaterial för externatboende deltagare kostar 3400 kr.

Extranatt på internatet kostar 240 kr.

Slutstädning av internatrum är valbart och kostar 200 kr.

 

Experimentellt Akvarellmåleri

Välkommen till en veckas sommarkurs i experimentellt akvarellmåleri. Kursen riktar sig både till dig som aldrig provat akvarell och vill lära dig grunderna i hur du kan arbeta, likväl till dig som har målat ett tag, men som kanske behöver ny inspiration, testa flera tekniker och göra en djupdykning i akvarellmåleriets värld av möjligheter.

Kursinnehåll: Varje dag börjar med en kort introduktion av en teknik som du sedan får arbeta fritt med under personlig handledning. Du kommer att få lära dig många olika tekniker och hur man kan experimentera med dessa för att hitta ett motiv, eller hur man kan använda sig av dem när man målar av föremål eller natur. Du kommer att få lära dig hur man kan bygga upp en bild, testa olika kompositionstekniker och få grundläggande färglära. Motiven kan vara både föreställande och abstrakta utifrån ditt eget intresseområde. Vi tittar på akvarellbilder och analyserar hur de är uppbyggda.

Kursledare: Annika Sundin

 

Keramik – Form och dekor

Sommarkursvecka i Keramik för dig som vill uttrycka dig i materialet lera. Kursen vänder sig särskilt till dig som vill lära dig nya dekormetoder inom keramiken. Inspiration ifrån naturen överförs till färg, tryck, strukturer och mönster. Du får prova på olika dekormetoder och trycktekniker på lera. Kursen innehåller formövningar och mönsterskapande metoder. Ingen förkunskap krävs. Vi klipper mönster i plast, papper och tyg. Skapar strukturer med hjälp av gips, trä, linoleum och överför till leran.

Kursledare: Åsa Jacobsson

 

Silversmide

Är du intresserad av silversmide och har idéer som du vill förverkliga? På våra silversmideskurser har du möjlighet att designa och skapa dina egna handgjorda smycken eller andra mindre föremål. På kursen skapar du smycken eller föremål efter egen design och när kursen är avslutad skall du ha fördjupat dina kunskaper om de olika praktiska momenten i silversmide

Förkunskaper
Kursen passar både nybörjare och dig som redan har erfarenhet av silversmide.

Innehåll
Du kommer att lära dig grundläggande moment inom silversmide; som att såga, fila, löda samt forma och förflytta metallen.
Inom silversmidet arbetar vi med blandade grupper vilket innebär att du som redan har erfarenhet gör mer avancerade eller större föremål och kan arbeta med dekorationer i andra metaller eller med olika inlägg, exempelvis stenar.
Arbetet sker självständigt under ledarens handledning. En del i skapandeprocessen är att göra skisser och modeller. Du får gå igenom skissen med läraren som då kan se eventuella fallgropar och komma med förslag till lösningar.

Materialkostnad  tillkommer utöver kursavgiften.

Denna kurs hålls två gånger denna sommar.

Kursledare: Helena Westerdahl

 

Tälj med yxa och kniv

Välkommen till en vecka fylld av skogsdoft, lekfullt skapande, vilsam närvaro och goda samtal, men framför allt ska vi med kniv och yxa i handen utforska olika träslag och former.

Förr var slöjdandet en livsnödvändighet, hen tillverkade de föremål som var nödvändiga i dagliga livet, ofta med stor uppfinningsrikedom och handaskicklighet. I dagens samhälle, när vi lever i ett allt högre tempo, har slöjdandet blivit ett sätt att ta ställning, att leva hållbart, att göra saker för hand och lösa problem av egen kraft. Det är roligt och man mår bra av att slöjda!

Slöjden börjar i skogen. Vi pratar om de olika träslagen, vad man kan använda dem till och vi hämtar material till vårt slöjdande. Sen börjar vi med täljandets grunder och en gemensam första uppgift, därifrån arbetar vi vidare utifrån era önskemål; vi täljer föremål i egen takt för hem och trädgård, lek eller utsmyckning.

Exempel på vad som är möjligt att göra under veckan är små burkar, små skålar, skedar, smörknivar, spaljéer, blompinnar, eggskydd till din täljkniv, pall, leksaker mm.

Kursledare: Mette Handler

 

Drejkurs

Sommarkursvecka för dig som har prövat på materialet lera och nu vill lära dig mer om just drejning. Kursen varvar demonstration och tekniklära med enskild handledning. Fokus ligger på att lära sig drejningens grundkunskaper där former så som skålar, vaser och fat prövas på samtidigt som du själv väljer om du vill pröva på de olika delarna eller fördjupa dig i vissa former och moment. Även allmän lerkunskap, knådning och beskickning ingår i kursen och verktyg, lera och drejskivor finns på plats i lokalen. Alla deltagare får en egen arbetsplats, men beroende på antalet deltagare så kommer drejning även att varvas med kompletterande formövningar. Detta då antalet drejskivor är begränsat.

Fokus ligger på övning och vi kommer inte kunna lägga tid på att bränna föremålen under kurstiden, men självklart får du ta med dig dina torkade alster hem och bränna själv.

Kursledare: Maya Hayward

 

Skulptur med inriktning formtagning

Du kommer att få lära dig grunderna i formtagning. Vi går igenom lämpliga material såsom lera, gips och
alginat. Alginat är ett naturmaterial som är unikt i sin detaljåtergivning och lämpar sig för till exempel
kroppsavgjutningar. På kursen kommer vi att utgå från vår egen kropp och göra avgjutningar av bland
annat fötter, händer och ansikten. Vi kommer även att gå ut i naturen och göra tryckavgjutningar i lera
som vi sen gjuter i gips. Kursen fokuserar på att få igång en kreativ process och utveckla din konstnärliga
talang. Kursen har en tydlig inriktning på formtagning och skulptur men kommer även innehålla
presentationer av olika konstnärskap som som kan vara inspirerande.

Kursledare: Andreas Bagge, skulptör utbildad på Kungliga Konsthögskolan i
Stockholm. Arbetar som konstnär och undervisar i måleri och skulptur.

  

Har du frågor kontakta Åsa Molin eller Kerstin Burström på kontakt@vardinge.fhsk.se eller tel. 0158-23058

Hitta hit

 

Välkommen till Vårdinge by folkhögskola sommaren 2019!

Följ oss gärna på Facebook eller Instagram