Konst & Hantverk

bildrad ett

Se filmen om utbildningen här.

Utbildningen riktar sig till dig som vill få grundläggande kunskaper inom konsthantverk och bildkonst. Du får öva ditt seende, ditt formtänkande och arbeta kreativt i många olika material: Silversmide, textil konst, järnsmide, trähantverk, keramik, måleri, teckning, teatermask, kreativt skrivande och konsthistoria.

Du får under ett år lära dig många olika material, tekniker och tillvägagångssätt inom konsthantverket och samtidskonsten. Du får skapa självständigt, påbörja, genomföra och avsluta en konstnärlig process, med uppgifter och teman som inspiration. Gruppen följs åt under året i praktiska genomgångar, föreläsningar, utställningar och har ett kreativt utbyte. Lärarna är kunniga hantverkare och konstpedagoger.

Utbildningen ger möjlighet till ett utvecklande praktiskt arbete med konstarter och hantverk, med plats för nya idéer, experiment och kombination av olika material. Den fria konsten och det traditionsburna hantverket är ett gemensamt arbetsfält, fyllt av fantasi och strävan efter form, färg och uttryck, som varje människa har tillgång till. Öka ditt intresse för hela världens konstliv och konsthantverk, vår kulturskatt! Nu kan du börja lära dig ett flertal hantverk!

koh bildrad fyra

Utbildningen innehåller följande kurser:

Silversmide

Skapa smycken i blänkande silver. Såga, löd och hamra armband, ringar, örhängen, diadem, spännen. Stenar i skiftande färg och struktur möter silvrets metalliska glans. Skissa, arbeta i koncentration och hitta ditt personliga uttryck i silversmycken.

Textil konst

Sy bilder och objekt för hand. Färga och klipp i återbrukade och nya tyger. Ylle, siden, linne, bomull, chiffong... Lär dig brodera med dekorativa stygn eller stora fria stygn med garn och broderitråd. Sy former och stoppa med fyllning. Gör applikation med tyg, pärlor och band. Inspireras av ursprungliga kulturer och traditioner och hitta nutidens uttryck.

Järnsmide

Smid, hamra och forma järnsmycken, konst- och bruksföremål med tydlighet och svärta. Lär dig hålla tången över glöden, behärska hammaren på städet och smid medan järnet är varmt!

Trähantverk

Slöjda i färskt virke med handverktyg. Använd yxa, spräckjärn, bandkniv, täljhäst, såg och borr. Handskas med trädstam, kärnved, ådring och kvisthål. Slöjda en personlig stol med flätad sits i snöre, i en beprövad metod som används över hela världen. En handgjord stol som är estetiskt tilltalande och skön att sitta på.

koh bildrad två

Keramik

Knåda, forma och bygg med olika slags lera. Det kan bli en skål, en tekanna eller en fantasifull skulptur. Kavla, tumma, ringla, dreja, glasera, bränn. Pröva färgstark glasyr, ristade eller målade mönster och lerans naturliga brända yta i jordfärger.

Måleri och teckning

Måla och teckna naturen och iaktta landskapets många motiv och ljusets skiftningar. Teckna kroki och porträtt, måla stilleben och fantasifulla kompositioner. Tolka dina motiv i föreställande bilder eller i friare skapande med geometriska grundformer, ytor och mönster. Klipp och klistra collage. Lär av konsthistorien och se dagens aktuella konst på museer och gallerier.

Teatermask

Bygg teatermask/dansmask i papier maché i klassisk teknik. Börja med gipsavgjutning av ditt ansikte, modellera fram karaktär i plastelina, limma många lager papper och måla masken med färg. Dekorera med tyg, metall, naturmaterial.

Skapa med ord - kreativt skrivande

Utveckla ditt skrivande med överraskande, lättsamma och snabba skrivövningar som varvas med övningar för genomarbetad text. En kreativ skrivverkstad med fokus på dikt och berättande.

Konsthistoria

Att blicka tillbaka och samtidigt se sin egen tid. Få perspektiv på kulturen och konstens roll och betydelse i samhället. Till vardag och fest har människan alltid skapat. I riter, religioner och traditioner med olika estetiska ideal, filosofiska tankar och moral har konsten varit en tydlig markör och ett språk. Föreläsningar, bilder och studiebesök ger inspiration till konstnärligt arbete.

Övrigt

Utbildningen är kostnadsfri, kostnad tillkommer för material och studieresa.

Allmän kurs

Du kan även välja att gå allmän kurs med Konst & Hantverk som inriktning. Då läser du förutom kursen Konst & Hantverk in de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet för högskolestudier. Mer information finns på allmän kurs.

» Till ansökan.

Utbildningsansvarig

Åsa Lowden Kästel

Åsa Lowden Kästel
Bildkonstnär och konstpedagog, utbildad på Nyckelviksskolan, Nordens folkhögskola Biskops Arnö och Konstfack. Bred konstnärlig verksamhet och lång pedagogisk erfarenhet. Åsa undervisar i följande delkurser:

  • Måleri, teckning, textil konst, teatermask, konsthistoria

Gästlärare

Övrigt

Utbildningen är kostnadsfri. Det enda du betalar för är material och studieresor. Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.

De utbildningar som kursdeltagarna på Konst & Hantverk söker vidare till är till exempel Handarbetets vänner, Konstfack i Stockholm, Sätergläntan, HDK i Göteborg, Bildlärarutbildningen, Textillärarutbildningen och Scenografi/attributmakarutbildningen i Skellefteå

Till ansökan

Till bildgalleri