Ekologisk Odling distans

Utsnitt gronsaker IMG 3616

Ekologisk odling distans är en ettårig fördjupningskurs för dig som har tidigare erfarenhet inom ekologisk odling samt har tillgång till en trädgård/odlingslott under hela odlingssäsongen.

Ett tillfälle för dig som vill förverkliga dina egna odlingsprojekt och fördjupa dig i odlandets konst enligt de ekologiska principerna, med stöd och handledning av kursledare från linjen Trädgård och Hantverk, via internet och via litteraturstudier.
Utbildningen kan vara en möjlighet för dig som har ett sådant livspussel eller andra omständigheter som gör det svårt att vara på plats fysiskt på skolan.

Du behöver kunna arbeta självständigt med studieuppgifterna, ta egna beslut samt ha förmågan att avsluta påbörjade projekt inom kursen. Din kursledare handleder dig med en arbetsplan samt med uppgifter under veckans studier.
Dagliga möten sker virtuellt i Google classroom med kursledare och övriga kurskamrater. Där redovisar ni hur arbetet förflutit och ställer frågor till kursledaren. Utöver praktiska uppgifter kommer det att förekomma teoretiska skrivuppgifter där du tar hjälp av litteraturlista som tillhandahålls av kursledaren.

Utbildningen är avgiftsfri förutom en anmälningsavgift/materialkostnad på 500 kr per läsår som betalas innan kursstart. Övriga kostnader för material, redskap och eventuella resor bekostas helt av kursdeltagaren själv. Utbildningen är en 40 veckors heltidsutbildning.

Kursen kräver att kursdeltagaren har tillgång till:
Odlingsmark
Trädgårdsredskap
Dator med internetuppkoppling
Kamera eller annan utrustning för digital dokumentering
Litteratur enligt lista från kursledare

Ansökningsvillkor
För att kunna delta i kursen skall kursdeltagaren ha tidigare erfarenhet inom ekologisk odling motsvarande en ettårig grundutbildning inom ämnet. Kursdeltagaren skall till exempel ha grundläggande kunskap i:
Ekologisk grönsaksodling och växtföljd.
Plantuppdragning, sådd, utplantering och skötsel av grönsaker.
Perenna planteringar, skötsel och underhåll.
Beskärning av träd och buskar. Kompostering.

Kursplan

Kursen sträcker sig över 40 veckor enligt nedan:
Schema Ekologisk odling distans 2017
v. 8 Uppstart presentation av gruppen och de egna odlingstankarna.
v. 9 Introduktion Grönsaker.
v. 10 Grönsaksodling, hur fungerar en växtföljd? - teoretiskt
v. 11 Planering av vårens odlingar, vad vill jag odla? Uppmätning av odlingsbäddar.
v. 12 Planering av vårens odlingar, att göra en ritning och så-plan.
v. 13 Detaljplanering, beräkning av fröer
v. 14 Förberedelse för sådd- praktiskt
v. 15 Påsklov
v. 16 Sådd- praktiskt och teoretiskt
v. 17 Sjukdomar och skadedjur, att känna igen och förebygga
v. 18 Iordningställande av odlingsbäddar. Metoder och variationer -praktik
v. 19 Direktsådd på friland- praktik i odlingarna
v. 20 Direktsådd på friland- praktik i odlingarna
v. 21 Utplantering- praktik i odlingarna
v. 22 Utplantering- praktik i odlingarna
v. 23 Försommarens örter
v. 24 Försommarens örter praktiskt och teoretiskt
v. 25 Skötsel av odlingarna, praktik
v. 26 Skötsel av odlingarna, praktik
v. 27- 30 Sommaruppehåll
v. 31 Redovisning av sommarpraktiken. Frågor och funderingar.
v. 32 Trädbeskärning teoretiskt och praktiskt
v. 33 Trädbeskärning teoretiskt och praktiskt
v. 34 Skörd, lagring och fröer- praktiskt
v. 35 Skörd, lagring och fröer- teoretiskt
v. 36 Gestaltning av trädgårdsrummet - Teoretiskt
v. 37 Permakultur, vad är det?
v. 38 Permakultur och skogsträdgård, fördjupning
v. 39 Beskärning av buskar
v. 40 Plantering av lökväxter
v. 41 Växtkännedom, planera med perenna växter - teoretisk
v. 42 Växtkännedom, träd och buskar - teoretisk
v. 43 In-vintring av trädgården- praktiskt
v. 44 Höstlov
v. 45 Kompostering- praktiskt
V. 46 Kompostering- teoretiskt
v. 47 Planering framåt, min trädgård- teoretiskt
v. 48 Slutdokumentation och sammanställning av odlingsåret
v. 49 Slutdokumentation och sammanställning av odlingsåret
v. 50 Slutdokumentation och sammanställning av odlingsåret
v. 51 Avslutning och redovisning

 

Kursansvarig

Torun Vikingsson

Skolans facebooksida

» Till ansökan.