Eko-vegetariskt kök distans

Ekovegetariskt kök distans

På Distansutbildningen Eko-vegetariskt* kök får du kunskaper om helvegetarisk och lakto/ovo-vegetarisk matlagning med ekologiska råvaror samtidigt som du fördjupar dig teoretiskt med utgångspunkt i ett historiskt perspektiv, aktuell debatt, aspekter av måltiden, att kommunicera hållbarhet och god växtbaserad mat.

Distansutbildningen Eko-vegetariskt* kök passar dig som vill stå för en hållbar mathållning i din vardag liksom dig som arbetar med mat och vill fördjupa dina kunskaper inom växtbaserad matlagning med ekologiska råvaror. Kursen kan ge dig underlag för vidare studier, entreprenörskap eller samhällsengagemang för mer ekologisk och mer växtbaserad mathållning. Möjlighet att välja en veckas kökspraktik på Vårdinge by finns för dig som vill prova på arbete i storkök.

*Helvegetariskt och lakto/ovo-vegetariskt mathantverk på ekologiska råvaror

Upplägg och innehåll


Läsåret är upplagd som ett projektår i tre delar och tar avstamp i mathantverkets och odlingens säsonger. Kalla rätter, fermenteringar, bakning, festmat, vinterns robusta rätter, smaker, matlagning på ogräs och vilda växter är exempel på innehållet i köksuppgifterna under året. Praktik varvas med teori där du får inblickar i områden som ekologiskt jordbruk, mattrender, aktuell debatt, vegetarianismens historia, rummet som aspekt av måltiden, certifieringar, matfoto och näringslära.

Varje vecka får du praktik- och teoriuppgifter som lämnas ut och skickas in via Google classroom. Matlagningsuppgifterna är planerade med tanken att kunna ingå i din egen veckomatsedel och matbudget. Du lagar maten hemma i ditt eget kök. En fast tid varje vecka möter du kurskamrater och lärare i en gemensam diskussion, med obligatorisk närvaro. Två helger med fysisk närvaro på Vårdinge folkhögskola är inplanerade som upptakt till de båda terminerna, också dessa är obligatoriska och en förutsättning för den kommande terminens studier. Viss undervisning sker tillsammans med läsårets suderande i Ekovegetariskt Kök på plats på Vårdinge folkhögskola för samordning, utbyte och nätverkande.

För vårterminen har du möjlighet att välja kökspraktik på Vårdinge folkhögskola eller fördjupning genom ett specialprojekt inom ett valfritt område. Specialprojektet kan vara praktiskt och/eller teoretiskt och löper under hela vårterminen.

Syften

Utbildningen syftar till att undersöka och utforska kökets hantverk och verksamheter med utgångspunkt i vår tids viktiga omställning till ekologisk och mer växtbaserad mat, samt att vara en del av denna omställning.
Ett annat viktigt syfte är att utbildningen belyser många olika aspekter av den ekologiska matsektorn och det helvegetariska och lakto/ovo-vegetariska mathantverket, kursens teman kan liknas vid ett smörgåsbord av olika områden.
Utbildningens fokus ligger på måltiden och mathantverket. Redskap för framtiden och nätverk är andra viktiga nyckelord för läsårets teman och moment.

Förutsättningar

Utbildningen bygger på ditt aktiva deltagande och bidrag till det gemensamma. Distansstudierna kräver ett stort mått av självdisciplin, förmåga att ta egna initiativ och att arbeta självständigt. Du behöver kunna avsätta minst 20 timmar i veckan för studierna. Du behöver närvara vid de två obligatoriska helgträffarna i början av varje termin. Du behöver ha tillgång till ett hemmakök med standardutrustning, dator med stabil uppkoppling och möjlighet att bifoga foton till uppgifterna. Du behöver kunna läsa facklitteratur, förstå instruktioner och kommunicera i skrift.
Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev, där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Allmän kurs

Du har möjlighet att samtidigt läsa in allmän behörighet genom att studera på heltidskursen Allmän kurs med inriktning Eko-vegetariskt* kök. Då studerar du de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet ungefär hälften av kurstiden och resten av kurstiden studerar du Eko-vegetariskt kök. Mer information finns på Allmän kurs med inriktning Eko-vegetariskt kök.

*Helvegetariskt och lakto/ovo-vegetariskt mathantverk på ekologiska råvaror.