Sommarkurser på Vårdinge by folkhögskola 2018

 

vårdinge by folkhögskola

 

SOMMARKURSER 2018 Vårdinge By Folkhögskola

 

Kursbeskrivning Keramik - formning och dekormetoder:

Datum: 25/6 - 29/6

Sommarkursvecka i Keramik för dig som vill uttrycka dig i materialet lera. Kursen vänder sig särskilt till dig som vill lära dig nya dekormetoder inom keramiken. Inspiration ifrån naturen överförs till färg, tryck, strukturer och mönster. Du får pröva på olika dekormetoder och trycktekniker på lera. Kursen innehåller formövningar och mönsterskapande metoder. Ingen förkunskap krävs. Vi klipper mönster/strukturer i plast, papper och tyg. Karvar i gips, trä och linoleum och överför till leran.

Kursledare: Åsa Jacobson Keramiker

 

OBS INSTÄLLD Kursbeskrivning Skogsträdgården OBS INSTÄLLD

Datum: 25/6 - 29/6

Dessvärre kan vi inte genomföra den här kursen i år då vår kursledare fått förhinder.

 

Kursbeskrivning Återbruk och trähantverk OBS INSTÄLLD

Datum: 25/6 - 29/6

Den här veckan är för dig som på ett lekfullt vis vill jobba med material som finns runt om knuten. Tillsammans kommer vi att undersöka hur en genom kreativa metoder kan omforma sådant som många ser som skräp. Kanske något trasigt eller omodernt. Vi jobbar hands-on i materialet och lär känna det vi har att tillgå. Formövningar varvas med enkla hantverkstekniker, såväl traditionella som okonventionella.

Under kursen inspireras vi av samtida formgivare och slöjdare som använder sig av återbrukat material och går tillbaka i historien för att damma av fiffiga lösningar och torparknep.

Kursen är tänkt att inspirera och utmana dina formpreferenser och förhoppningsvis går du härifrån som en händigare och mer lösningsbenägen person. Inga förkunskaper krävs!

Material: kasserade föremål, spillbitar från vår träverkstad och färskt virke från skogen.

Kursledare: Annie Jonasson, utbildningsansvarig på Trähantverk

 

Kursbeskrivning Silversmide

Datum: 2/7 – 6/7

Är du intresserad av silversmide och har idéer som du vill förverkliga? På våra silversmideskurser har du möjlighet att designa och skapa dina egna handgjorda smycken eller andra mindre föremål.

På kursen skapar du smycken eller föremål efter egen design och när kursen är avslutad skall du ha fördjupat dina kunskaper om de olika praktiska momenten i silversmide.

Du kommer att lära dig grundläggande moment inom silversmide; som att såga, fila, löda samt forma och förflytta metallen. Kursen passar både nybörjare och dig som redan har stor erfarenhet av silversmide.

Arbetet sker självständigt under ledarens handledning. En del i skapandeprocessen är att göra skisser och modeller. Du får gå igenom skissen med läraren som då kan se eventuella fallgropar och komma med förslag till lösningar.

Kursledare Helena Westerdahl, Guld- och silversmed

 

Kursbeskrivning Tälj med yxa och kniv:

Datum: 2/7 – 6/7

På sommarkursen i Tälj med yxa och kniv får du vara med om en vecka fylld av skogsdoft, lekfullt skapande, vilsam närvaro och goda samtal, men framför allt ska vi med kniv och yxa i handen utforska olika träslag och former.

Förr var slöjdandet en livsnödvändighet, hen tillverkade de föremål som var nödvändiga i dagliga livet, ofta med stor uppfinningsrikedom och handaskicklighet. I dagens samhälle, när vi lever i ett allt högre tempo, har slöjdandet blivit ett sätt att ta ställning, att leva hållbart, att göra saker för hand och lösa problem av egen kraft. Det är roligt och man mår bra av att slöjda!

Slöjden börjar i skogen. Vi pratar om de olika träslagen, vad man kan använde dem till och vi hämtar material till vårt slöjdande. Sen guidar vi er in i täljandets grunder med en gemensam första uppgift, därifrån arbetar vi vidare utifrån era önskemål; vi täljer föremål i egen takt för hem och trädgård, lek eller utsmyckning.

Exempel på vad som är möjligt att göra under veckan är små burkar, små skålar, skedar, smörknivar, spaljéer, blompinnar, klädhängare, eggskydd till din täljkniv, pall, leksaker mm.

Kursledare: Mette Handler

 

Kursbeskrivning Akvarellmåleri:

Datum: 2/7 – 6/7

Välkommen till en veckas sommarkurs i experimentellt akvarellmåleri. Kursen riktar sig både till dig som aldrig provat akvarell och vill lära dig grunderna i hur du kan arbeta, likväl till dig som har målat ett tag, men som kanske behöver ny inspiration, testa flera tekniker och göra en djupdykning i akvarellmåleriet. En inspirerande sommarkurs för dig som äntligen vill prova och lära mer om akvarellmåleri och för dig som vill fördjupa och hitta nya infallsvinklar till ditt akvarellmåleri.

Kursinnehåll:

Varje dag startar vi med en presentation av en akvarellkonstnär som inspiration för dagen. Sedan följer en kort teckningsuppgift innan vi börjar med dagens akvarellövningar.

Du kommer att få lära dig akvarellens olika tekniker och hur man kan experimentera med dessa för att hitta ett motiv, eller hur man kan använda sig av dem när man målar av föremål eller natur.

Du kommer att få lära dig hur man bygger upp en bild, olika kompositionstekniker och grundläggande färglära. Du kommer att måla av stilleben i en målarateljé, och vi kommer att göra utflykter i naturen där du skissar och målar på plats. Motiven kommer att vara både föreställande och abstrakta. Vi avslutar varje dag med att titta på dagens bilder.

Kursledare: Annika Sundin, Utbildningsansvarig på Konstutbildningen Måleri och skulptur

 

Välkommen till Vårdinge by folkhögskola – en dynamisk och kreativ mötesplats!

Du har möjlighet att bo på vårt internat. I varje korridor delar 6-8 rum på ett gemensamt kök, allrum, duschar och toaletter. Vi har ca 60 rum på internatet. Du kan välja att bo i enkelrum eller dubbelrum (när ni är två personer som anmäler er tillsammans). Boende och skolans huvudbyggnad med reception, klassrum och matsal samt verkstäder ligger kringbyggda som en liten by precis vid Långsjön i Sörmland. I matsalen serveras vegetarisk frukost, lunch och även middag tillagade av ekologiska råvaror av vår kock Hans Svalin och hans team.

Anmälan senast 16 April 2018. Anmälan gör du genom att fylla i och skicka in anmälningsformuläret som finns på vår hemsida. Fyll i alla obligatoriska uppgifter samt vilken kurs du vill gå och vilket datum längst ner på anmälningsblanketten i rutan.

Kostnad för kurserna:

För dig som bor på skolan: 4 800 kr. Täcker material, frukost, lunch, middag, kaffe, litteratur och boende. För externatelever: 2 600 kr. Täcker material, lunch, kaffe och litteratur.

Har du frågor om vistelsen hos oss eller kursavgiften m.m. kontakta Åsa Molin på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tel. 0158-23058.

Vill du ha information om vad som händer i Vårdinge med omnejd i sommar hittar du det via Sagolika Sörmland eller denna länk till Turistbyrån i Trosa, denna länk till Turistbyrån i Södertälje och denna länk till Turistbyrån i Södertälje

Välkommen till Vårdinge by folkhögskola i sommar!

Följ oss gärna på Facebook eller Instagram