Nyheter

Skolstart och nya utbildningar på skolan.

Nu börjar det närma sig skolstart och vi står här i startgroparna och ser med glädje och nyfikenhet fram emot det kommande läsåret. Under sommaren har det varit en hel del aktivitet här på skolan. Kursdeltagarna på Ekologisk odling-Trädgård och Hantverk har arbetat med att skapa en fantastisk trädgård. I olika verkstäder, köket och i trädgården har det pågått olika sommarkurser. Människor från hela Sverige har rest hit för att lära sig nya saker och fördjupa sig i sina intressen.

Men detta nya läsår är lite extra spännande för oss. Förutom att det ska bli spännande att möta alla nya kursdeltagare startar vi två nya utbildningar här på skolan. Den ena heter Barnskötare med inriktning waldorfförskola. Den är en distansutbildning för personer som arbetar på förskola men som vill bredda sin kompetens och få en grundläggande pedagogisk utbildning. Rika inslag av konstnärligt och hantverkligt övande löper som en röd tråd genom utbildningen. 

 

                                                  

 

Den andra utbildningen som vi startar är profilkursen Ekovegetariskt kök som handlar om vegetariskt mathantverk med ekologiska råvaror. Samtidigt som kursdeltagarna lär sig det rent praktiska inom mathantverket får de fördjupa sig teoretiskt inom det ekovegetariska fältet med utgångspunkt i ett historiskt perspektiv, aktuell debatt, aspekter av måltiden, att kommunicera hållbarhet med mera.                                                                  

 

Klimatriksdagen 2018 och en fråga

Vi fick en fråga:

Våren 2018 blir det en ny Klimatriksdag i Sverige, denna gång den 4-6 maj i Stockholm (Aula Magna). Den första Klimatriksdagen ägde rum 2014 och blev på många sätt en värdefull samling för den svenska klimatrörelsen och omställningsrörelsen. Nu vill vi tillsammans med er och andra organisationer utveckla detta ytterligare för att sätta mer press på beslutsfattare. Tiden för en hållbar omställning blir alltmera knapp! Vi vill att 2018 års val ska bli ett riktigt klimatval.

Vi hoppas att Vårdinge folkhögskola ska bli en av många organisationer, föreningar, skolor och nätverk som ställer sig bakom och deltar i arbetet med Klimatriksdag 2018.

Ett första steg är att ni ställer er bakom värdegrunden för Klimatriksdagen 2018 som lyder:

"Vi tar klimatvetenskapens varningar på största allvar. Temperaturökningarna måste begränsas till 1,5 grader. Vi stödjer lösningar som utgår från alla människors lika värde och rättigheter, samt tar hänsyn till rättvisa och utrotande av fattigdom. Detta enligt Parisavtalets (COP21) artikel 2, FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter, samt FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling."

Vårt svar:

Självklart ställer vi oss bakom den värdegrunden!

Förutom oss har närmare 90 organisationer anmält sitt stöd. Vi hoppas att du också gör det. Sedan finns det också en mängd andra sätt att stödja och engagera sig i arbetet med Klimatriksdagen 2018. Mer information finns på www.klimatriksdagen.se där du även kan anmäla ditt stöd till Klimatriksdag 2018. http://klimatriksdagen.se/delta/

Örtträdgårdsdesign

På utbildningen Allmän kurs distans/örtträdgårdsdesign fick kursdeltagarna sammanställa årets studier i en egen Örtabok. Den fylldes av bilder, illustrationer, växtbeskrivningar, sålistor, örtagårdsritningar, recept och texter om bland annat sådd, förkultivering, pollinering och stadsodling.

Här är en länk till Katharina Ludwigs fina arbete.

Bild och foto: Katharina Ludwig

Filmkurs

Intensiv sommarkurs i filmskådespeleri

Den 9-15 juli håller Hans Montelius, Jonas Larsson och Lukas Loughran från Cinematrix en sommarkurs i filmskådespeleri på Vårdinge by folkhögskola. Cinematrix är en filmstudio som arbetar med långfilm, reklamfilm och filmmanus. Deras filmer har vunnit många internationella priser och har visats på filmfestivaler runt om i världen. 

 

 

 

Sommarkurser

 

Nu har alla kursdeltagare förutom trädgårdslinjen lämnat skolan för detta läsår. Nu börjar en ny period här på platsen. Under sommaren fylls skolan av härliga, inspirerande och spännande sommarkurser.

Nästa vecka startar vi med akvarellmåleri och en kurs i keramik. Dessa följs av kurserna Ekovegetarisk matlagning, Skogsträdgården, Tälj med yxa och kniv och Lerhusbygge.

Ha en skön sommar!

 

Här kommer en inblick från Ekovegetariskt kök/distans

Inspirerande specialprojekt

Här tar Hannah – till vänster – hjälp av kurskamraten Jorinda när hon visar gruppen hur gott fröknäcke kan bakas.

 

Hanna Maxwell Zandrén, en av kursdeltagarna på vår kurs i ekovegetariskt kök under pilotåret 2016 – 2017 genomförde en inspirationsdag i Mindful living som specialarbete. Så här beskriver Hannah:

”Både idé och recept växte fram under terminens gång och landade sedan i en fantastisk inspirationsdag, en fin avslutning på kursen och ett steg in i framtiden.

Alla som kom hade olika erfarenhet av mat och syn på hälsa, Dagen började med presentation och yoga, efter det hade vi en kaffepaus där jag presenterade maten som vi skulle laga och min syn på maten. Hasse och jag började med att gruppen gemensamt fick göra fröknäcket och fortsatte med att sätta igång deltagarna en efter en med de olika recepten. Till slut var alla igång, hjälptes åt, dukade, ställde frågor och blev både nyfikna och hungriga.

Jag lärde mig mycket bara av att se gruppens dynamik genom olika moment.”

 

Lunchen som avnjöts i solen bestod av Haloumi fylld med valnötter och soltorkade tomater, klyftpotatismix, grymt god sallad, fröknäcke med Caxhewsmör.

 

Utdrag ur Hannahs loggbok över specialarbetet:

2017-01-17

I morse pratade jag med Mia. Det var ett konstruktivt och väldigt inspirerande samtal. Jag känner mig peppad och nästan lite förvånad, som att jag insett att det här projektet kan utföras. Jag hamnade tydligen på den här utbildningen för att förverkliga mina idéer. 

Jag tänkte först att jag skulle beta ner detta till att bara handla om mat, men Mia stod på sig och frågade vad jag vill att det ska bli, då berättade jag att min huvudsaklig ide är att integrera träning och mat och att inspirera människor att skapa sitt eget välbefinnande. Och att jag gärna skulle vilja göra typ ‘en träningsresa’ med det här konceptet framöver. Genom mitt samtal med Mia såg jag plötsligt att jag kan behålla min idé som helhetsbild och att det är just det som gör den unik, och att jag bara gör det i mindre skala istället för att plocka bort väsentliga delar. Mia föreslog också att jag kan vara på Vårdinge och prova min workshop där vilket är en fantastisk möjlighet, i så fall är ju redan min största fråga löst – nämligen att hitta en lokal.

Att göra till nästa vecka:

  • Starta loggbok
  • Research, scanna marknad
  • Tänka stort -> begränsa senare
  • Formulera syfte

Keramik ställer ut på konsthallen ALMA LÖV

Vernissage
- Where We Are Now
!
Vi hälsar dig, vänner och familj varmt välkommen på vernissage och fest
Datum: lördag 17 juni kl 16.00 !
Invigning kl 16.00.
Vegetarisk måltid kl 18.00 (vegan alt finns!)
Under kvällen framträdande av Andreas M. Larsson
DJ Jonas Liveröd !
Meddela snarast om du/ni kan komma.
Uppge om om ni vill äta middag (Vi tar tacksamt emot ett matbidrag på 120 kr).
Svar till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. alt. 070-2719370
Hoppas ni kan komma! !
Alma Löv Museum of Unexp.Art
where the experience begins

 

Årets konstnärer!
Ada Ihmels - Resans formler!
Björn Perborg - Bokslut!
Charlotte Gyllenhammar - whiz!
Diana Andersson - Låtsaskompisar!
JH Engström - ORDET / LE MOT /THE WORD!
Joanne Grüne Yanoff - Inside we carry!
Karin Broos - Den vita hästen!
Karin Häll - Dykungen!
Manon Bovenkerk - Julia / Guiliana!
Marc Broos - Betong!
Mila Teshaieva - Promising Waters!
Ola Nilsson - Bells and Wonders!
Peter Johansson - Hans und Gretchen!
Warren King - Shaoxing villagers! !


Samt Vårdinge folkhögskola!
-Keramikprojekt ! !


Permanent samling
Hans Biezen Bep Broos Lars Brunström Jan Cardell Vladimir Dosenovic JH Engström
Beata Hemer Jan Håfström Staffan Jofjell Peter Johansson Bo Christian Larsson Jonas
Liveröd Tilda Lovell Kristina Matousch Lotta Melin Sonja Nilsson Roland Persson
Max Streicher Henk Visch Henric Westlund Christoph Krümpel Anders Boqvist Jenny
Holzer !!

 

 

Bokstavsberättelser från A till Ö.

Strängnäsbon Benton Wolgers har knåpat ihop en unik utställning med bokstavsberättelser. Tungvrickaren och författaren Benton Wolgers är son till författaren Beppe Wolgers och skådespelaren Kerstin Wolgers.

Utställningen Bentons bokstavsberättelser består av olika berättelser, en per bokstav i alfabetet. I varje berättelse börjar alla ord på samma bokstav. Det här är första gången som texterna visas i en utställning. Just nu arbetar Benton på Folkbildningsrådet och är utbildare i mänskliga rättigheter. Benton har tidigare arbetat som folkhögskollärare i 25 år. Han bor på Tosterön och har fått sin inspiration till skrivandet av sin pappa.

Kom till Vårdinge by folkhögskola och njut av Bentons lek med bokstäver och skriv gärna egna texter i besöksboken. 

Utställningen håller på till den 14 juni.
Öppet mellan 12.00-16.00

Välkomna!

Vårutställning på Saltskogs gård

Nu hänger skolans Vårutställning på Saltskogs gård. Det var en väldigt fin vernissage med invigningstal av Staffan Jonsson. Passa på att åka och kolla på utställningen innan den 21 maj om du inte sett den.

 

S A L T utställning på Gnesta bibliotek

Keramiklinjen på Vårdinge by folkhögskola kommer att visa saltbränd keramik, bränd i vår egen vedugn nu i april. Bränningen leddes av keramiker Jan-Åke Andersson, som sedan många år är en uppskattad gästlärare hos oss. Saltbränning är en traditionell europeisk metod att glasera stengods med hjälp av salt, som i ugnen hetta förenar sig med leran till ett vackert och mycket starkt ytskikt. 

affisch salt 2017