Nyheter

Bokstavsberättelser från A till Ö.

Strängnäsbon Benton Wolgers har knåpat ihop en unik utställning med bokstavsberättelser. Tungvrickaren och författaren Benton Wolgers är son till författaren Beppe Wolgers och skådespelaren Kerstin Wolgers.

Utställningen Bentons bokstavsberättelser består av olika berättelser, en per bokstav i alfabetet. I varje berättelse börjar alla ord på samma bokstav. Det här är första gången som texterna visas i en utställning. Just nu arbetar Benton på Folkbildningsrådet och är utbildare i mänskliga rättigheter. Benton har tidigare arbetat som folkhögskollärare i 25 år. Han bor på Tosterön och har fått sin inspiration till skrivandet av sin pappa.

Kom till Vårdinge by folkhögskola och njut av Bentons lek med bokstäver och skriv gärna egna texter i besöksboken. 

Utställningen håller på till den 14 juni.
Öppet mellan 12.00-16.00

Välkomna!

Vårutställning på Saltskogs gård

Nu hänger skolans Vårutställning på Saltskogs gård. Det var en väldigt fin vernissage med invigningstal av Staffan Jonsson. Passa på att åka och kolla på utställningen innan den 21 maj om du inte sett den.

 

S A L T utställning på Gnesta bibliotek

Keramiklinjen på Vårdinge by folkhögskola kommer att visa saltbränd keramik, bränd i vår egen vedugn nu i april. Bränningen leddes av keramiker Jan-Åke Andersson, som sedan många år är en uppskattad gästlärare hos oss. Saltbränning är en traditionell europeisk metod att glasera stengods med hjälp av salt, som i ugnen hetta förenar sig med leran till ett vackert och mycket starkt ytskikt. 

affisch salt 2017

Sista dagarna att söka våra utbildningar

Passa på att söka någon av våra gedigna och spännande utbildningar! Några dagar kvar!

Leta dig fram bland våra allmänna kurser där du kan lära dig laga ekologisk vegetarisk mat eller lära dig allt om örtträdgårdsdesign samtidigt som du pluggar till din högskolebehörighet. Välkommen med din ansökan

 

skrivkurs 6

1 bildspel textil

Klädbytardag på Vårdinge by folkhögskola.

 

 

Välkommen till en Klädbytardag 1 april 11.00-15.00  under öppet hus på Vårdinge by Folkhögskola. Det är ett samarbete med Allmän kurs, Naturskyddsföreningen och Glokalt Dagsverke 2017 (folkhögskolornas bidrag till Agenda 2030) 

Den 25 september 2015 antog världens stats- och regeringschefer resolutionen Agenda 2030; Globala Målen. Alla nationer har åtagit sig att fram till år 2030 genomföra de förändringar som måste göras för att tackla de miljömässiga utmaningarna i vår tid och åstadkomma en hållbar, jämställd, jämlik, rättvis och säker värld utan fattigdom för alla människor. Mål 12 i Agendan; Hållbar konsumtion och produktion är helt avgörande för att en hållbar utveckling ska kunna uppnås. Konsumtionen är en stor bidragande faktor till de stora utsläpp vi ser i världen idag och spelar en viktig roll när det gäller miljö- och klimatfrågor. Detta till trots ökar konsumtionen i Sverige, framför allt vår konsumtion av kläder och denna konsumtion får både miljömässiga samt socioekonomiska konsekvenser i andra länder där produktionen allt som oftast är belägen. För 8:e året i rad anordnas Klädbytardagen i samarbete med Naturskyddsföreningen runt om i landet och våra grannländer har också hakat på detta lyckade projekt. Förra året arrangerades ca 185 klädbyten i Norge, Danmark och Sverige. Bara i Sverige fick 58 000 plagg nya ägare. Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen: 43 ton kemikalier, 406 ton koldioxid och 145 000 kubikmeter vatten.

Allmän kurs på Vårdinge by folkhögskola arrangerar nu en Klädbytardag i samband med skolans Öppet Hus 1 april 11.00-15.00. Under detta klädbyte finns även chans att bidra med kontanter eller swish till två projekt i linje med de Globala Målen; Den nystartade kvinnofolkhögskolan Amez i Halabja i Irak och de tanzaniska folkhögskolornas jämställdhetsprojekt genom fotboll. Läs mer om dessa projekt på http://sverigesfolkhogskolor.se/glokaltdagsverke.

 

Välkommen!

Öppet hus 1/4 2017

Bussar (Buss 551) till Vårdinge går ifrån Gnesta kl. 10:32 framme vid skolan (Hållplats Vårdingeskolan) kl.10:44

eller ifrån Vagnhärad (Buss 551) går kl.10:05 framme vid skolan (Hållplats Vårdingeskolan) kl 10:14

affish 2017 öppet hus hemsida

 

 

 

Utbildningarna Konst & Hantverk och Keramik ställer ut på Kulturhuset i Ytterjärna

affish utställning rätt

Textil bild och Keramiska objekt
Utbildningarna Konst & Hantverk och Keramik årskurs 2 på Vårdinge by Folkhögskola ställer ut tillsammans på Kulturhuset i Ytterjärna. De handsydda bilderna och fantasifulla installationerna möter de keramiska objekten och bruksföremålen i en rik blanding av uttryck. Konsthantverk i mjukaste färgglada tyg med slingrande broderisömmar i stark kontrast till keramikens stilfulla tydlighet och mångsidiga möjlighet i form och yta. Idéer, experimentlust och konstnärligt hantverkligt arbete har lett fram till denna sammansatta utställning.
Välkommen på Vernissage Lördagen 28 Januari kl.14!