Här hittar du praktisk information inför kursstarten

Inför skolstart höstterminen 2020

Upprop äger rum kl. 8.30 i klassrummet/ateljén, verkstäder (skyltar till dessa lokaler kommer att finns på skolans område). Om du ska bo på internatet bör du komma under söndagen den 23 augusti mellan klockan 11-17  för att du ska få träffa husmor och få nyckel till ditt rum. Om du blir försenad kontakta husmor på telefon 0158-23080.

Höstterminens tider är 24/8 -18/12 2020

Vårterminens tider 4/1- 4/6 2021

 

Inför skolstart Ekologisk odling – Trädgård och Hantverk 2021

Du kommer att få ett välkomstbrev ca en månad innan kursstart.

Upprop är måndagen den 22 februari 2020 klockan 8:30 i matsalen.

Om du ska bo på internatet ska du komma söndag 21/2 mellan klockan 11-17 för att du ska få träffa husmor och få nyckel till ditt rum. Om du blir försenad kontakta husmor på telefon 0158-23080.

Kurstider till CSN

Vårterminens tider är: 22/2 – 2/7 2021

Höstterminens tider är: 2/8 – 24/12 2021

CSN och Allmän kurs

Om du ska gå Allmän kurs Trädgård och Hantverk och söker CSN bidrag/lån ska du välja Allmän kurs Trädgård och Hantverk som kursval hos CSN.

 

 

Inför skolstart Ekologisk odling distans

Du kommer att få ett välkomstbrev ca en månad innan kursstart.

Kursen startar den 22 februari 2021

Kurstider till CSN

Vårterminens tider: är 1/3 – 2/7 2021

Höstterminens tider: är 2/8 – 24/12 2021

 

Övrig information för samtliga kurser

Kommunikationer: Pendel ifrån Stockholms central med byte i Södertälje Hamn mot Gnesta. I Gnesta vidare med buss LT 551 från Gnesta. Gå av på hållplats Vårdingeskolan
På SL:s webbplats hittar du information om pendeltåg och bussar. » SL – lokaltrafiken
Här hittar du information om bussarna till och från Vårdinge by. » Länstrafiken i Sörmland

Skoldagen: Under höstterminen 2020 har kurserna olika starttider för att minska smittrisk av covid 19. Övriga skoltider kan skilja något på de olika kurserna. På fredag slutar alla efter lunch.

Maten: På folkhögskolan Vårdinge by är den obligatoriska lunchen den stund på dagen då alla kursdeltagare och medarbetare möts och äter tillsammans. Rätt till lunchavdrag har man endast efter fem dagars sammanhängande sjukfrånvaro i följd. Vi ser det som en viktig del av skoldagen och vi ser fram emot en trevlig samvaro under måltiden. Svalins Spis heter restaurangen på vår skola och vi är väldigt stolta över deras goda mat. De serverar vegetarisk, vegansk och till största delen ekologisk kost. Om du har speciella behov som gäller din kost så får du gärna kontakta köket om detta i förväg. Från och med ht-19 betalar du 75 kronor per skoldag för vegetarisk lunch med kaffe/te efter maten.

 Internatet: Inackorderingselever lagar själva sin mat till frukost, kvällsmat och helger. . Närmaste mataffär finns i Gnesta eller Vagnhärad och båda orterna ligger cirka 1 mil från skolan. OBS! Ta med mat till den första dagen eftersom mataffären ligger 1 mil från skolan.

Hyreskontrakt och hyresvillkor finns på ditt rum, fyll i det och lämna kopian till husmor så fort som möjligt efter ankomst. Eftersom rumsfördelningen görs klar först sista veckan innan skolstart så debiteras alla för ett mellanstort rum. Ni som senare får ett mindre eller större rum kommer att få en korrigerad faktura då den slutliga rumsfördelningen är gjord.

Rummen är enkelt möblerade med säng, garderob, skrivbord och stol. I vissa rum finns byrå, bokhylla och fåtölj. Ta därför med dig eget sänglinne, handdukar, kudde, täcke, gardiner och kanske en matta. Du kan låna täcke, kudde och gardiner av husmor (skador avräknas mot depositionen).
I övrigt rekommenderar vi dig att, förutom personliga saker, till exempel ta med regnkläder, musikinstrument, varma tröjor, kraftiga skor, väckarklocka och gärna en cykel.

På Vårdinge By folkhögskola bor kursdeltagarna tillsammans i villor med sju enkelrum och gemensamt kök och vardagsrum i varje hus eller på ett större gemensamt internatboende, Solåker, där rummen ligger i korridorer. På Solåker finns gemensamma kök med matplatser, duschrum och toaletter. Husdjur är tyvärr inte tillåtna i internat eller skollokaler eftersom vi har deltagare med allergier. På internatet hjälps alla åt med att skapa en trivsam och hänsynsfull stämning.

 

Depositionsavgift: Till dig som får rum på internatet kommer vi att skicka en faktura på avgiften. Depositionen måste vara oss tillhanda enligt fakturan, annars går rummet vidare till annan sökande.
I depositionsavgiften ingår utlämnandet av nyckel till ditt rum, men också en summa avsedd att användas av hyresvärden om ditt rum eller de gemensamma utrymmena skadats och det till exempel måste målas om eller om rummet inte slutstädats när du flyttar efter skolårets slut. Är allt i sin ordning återbetalas hela summan. Slutbesiktning sker ca 1 vecka innan skolavslutningen. 

Betalning: Betala alltid i förskott. Du betalar månadsavgift via bankgiro 5677-1223 eller med bankkort direkt på skolans kontor.

Husmor Remka Karaahmetovic: Husmor kommer att ha husmöten i varje hus  under de två första veckorna på terminen. Då finns tid för information om ordningsfrågor och rutiner för t.ex  städning, sophantering. Husmor kommer under läsåret finnas till hands för er, då frågor kring boendet dyker upp. Om du redan innan din ankomst till skolan har några frågor kring boendet är du välkommen att maila husmor@vardingeby.se

Skolans kontor: Undrar du över något så kontakta skolan. E-post: kontakt@vardinge.fhsk.se Telefonummer: 0158-230 58. 

Försäkring: Under läsåret har du som kursdeltagare olycksfallsförsäkring under skoltid och skolresor inom Sverige. Om du bor på internatet måste du ha en egen hemförsäkring.

Lov 2020/2021

Höstlov v. 44
Jullov v. 52 och 1
Sportlov v. 9 (Ej Trädgård och Hantverk)
Påsklov  v.14

Mobil täckning: Skolan har fiber. Vi rekommenderar Telenor eller 3G för bästa mobiltäckning.

Bostäder utanför skolan: Om du vill söka bostad utanför skolan så kan du kontakta nedanstående hyresvärdar.
Gnesta tel 0158-36820, www.gnestahem.se
Järna och Mölnbo tel 08-55029700, www.telge.se
Vagnhärad tel 0156-53330, www.trobo.se

Varmt välkomna!